Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul câine din Spania detectat cu SARS-COV-2 tulpina britanică este un pudel

vestidinrusia.ro
vaccin covid medic

Cercetători de la Universitatea Complutense din Madrid (UCM) au detectat primul caz din Spania la un animal de companie infectat cu varianta britanică de SARS-CoV-2: este vorba de un pudel de talie mare cu o mare încărcătură virală şi asimptomatic, relatează miercuri EFE.

Cazul a fost depistat de o echipă condusă de profesorul universitar Jose Manuel Sánchez-Vizcaino de la Centrul de Supraveghere Sanitară Veterinară (Visavet) al UCM, care de mai multe luni studiază prevalenţa virusului SARS-CoV-2 la animalele de companie din Spania, în colaborare cu universităţile din Castilla-La Mancha şi Cordoba.

Animalul a rezultat pozitiv la un test PCR prelevat nazal şi rectal. Cercetătorii au izolat virusul, au secvenţiat proteina Spike şi au detectat până la 12 mutaţii genetice, dintre care 9 caracteristice variantei britanice B.1.1.7, informează UCM într-un comunicat, informează Agerpres.

Este vorba de primul câine infectat cu această variantă din Spania, o descoperire care îi îndeamnă pe cercetători să menţină sub supraveghere activă această infecţie activă la animalele de companie pentru a determina rolul său în epidemiologia de COVID-19 şi a afla cum se răspândesc noile variate.

Deocamdată, au fost studiaţi aproximativ 800 de câini şi pisici, aproape o sută de dihori, 24 de râşi şi un vizon sălbatic, proveniţi din două categorii: una selectivă, cu animale venite în contact cu persoane pozitive sau cu simptome compatibile, şi una aleatorie, fără o asociere de acest tip.

Principalele rezultate au arătat că 95 % dintre câinii sau pisicile infectate cu SARS-CoV-2 s-au contagiat după ce au intrat în contact cu persoane bolnave, deşi marea parte a acestor animale aproape că nu au dezvoltat simptome, sau au avut cazuri uşoare de COVID-19.

Studiul este important având în vedere că unele dintre variantele celei mai răspândite în prezent sunt mai contagioase, au avertizat experţii.

Totuşi, nu se cunosc caracteristicile de infectare a animalelor cu aceste variante, deşi cea britanică denumită B.1.1.7 a fost asociată apariţiei de cardiomiopatii la unele animale de companie din Marea Britanie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.