DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Primul dezastru al aplicării legii salarizării. Capcana pentru primăriile din țară

agenda.ro
bani

Primarii și șefii de consilii județene s-au grăbit să-și mărească salariile. În mare parte din localitățile  din România,  consiliile locale sau județene au aprobat deja creșterea lefurilor atât ale aleșilor locali, cât și ale angajaţilor din administraţia publică.  Chiar dacă uneori, bugetul  unității admnistrative nu are cum să facă față acestui  nou efort financiar din cauza încasărilor mici la nivel local. Acum singura lor speranță pentru a  avea bani de lefuri pe  întregul an o reprezintă o eventuală rectificare bugetară care să cuprindă aceste sume pentru cei  care s-au dovedit  prea largi la pungă.

Omul din umbră care colecționează VIP-uri politice ca la insectar: toți greii au venit la pelerinaj

Ministrul de Finanţe, dezvăluiri INCREDIBILE despre băncile din România : 'Nu au plătit de 5 ani'

În prezent, pentru aceste categorii, legea salarizării unitare stabileşte 116 clase de salarizare, cel mai mic salariu fiind de 1.625 de lei, iar cel mai mare - de 22.000 de lei. De asemenea, legea prevede şase creşteri etapizate ale salariilor de bază, începând cu 1 iulie şi continând cu măriri în fiecare dată de 1 decembrie, din 2017 şi până în 2021.

Pentru primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene şi vicepreşedinţi, indemnizaţia lunară este fixă şi stabilită în anexele Legii 153/2017. Aceste indemnizaţii sunt calculate prin înmulţirea salariului minim brut pe economie, de 1.450 de lei, cu un coeficient care variază în funcţie de rangul sau de numărul de locuitori al localităţii. Cel mai mare coeficient (10) a fost stabilit pentru primarul general al Capitalei, care ar urma să încaseze o indemnizaţie brută de 14.500 de lei. Pentru preşedinţii de consilii judeţene, primarii de sector sau cei ai oraşelor reşedinţă de judeţ coeficientul este 9, ceea ce le dă dreptul la venituri lunare brute fixe de 13.050. Impozitele, compensate cu sporuri Indemnizaţiile sunt impozitate cu un procent total de 29,87% aferent contribuţiilor datorate statului. Cu toate acestea, există un paragraf în noua lege care prevede că „indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor/viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu 25%“. Din acest motiv, mulţi dintre şefii instituţiilor publice din oraşele mari, care vor încasa şi lefurile cele mai consistente, şi-au adăugat în hotărârile votate recent şi „sporul de proiecte europene“.

Legea a intrat în vigoare pe 1 iulie 2017. Cea mai mare parte  din primăriile din ţară şi-au aliniat salariile la noile prevederi. Legea le dă dreptul primăriilor să stabilească salariile angajaţilor săi, precum şi indemnizaţiile consilierilor locali. Salariile maxime ale funcţionarilor nu pot fi mai mari decât nivelul indemnizaţiei viceprimarului.

În  urma votului  consilierilor locali, o serie de primari  și-au asigurat  salarii mai mari de două-trei ori decât cel actual,  acestea  fiind majorate la nivelul maxim prevăzut de lege - cazul edilului Alexandriei, Victor Drăguşin, al  primarului de Alba Iulia, Mircea Hava, cel de la Bistrița, Ovidiu Crețu, sau al colegului lor de la Suceava, Ioan Lungu.

Dar acesta  e  vârful aisbergului. Atât în cazul  primăriilor de municipii, dar și al celor de comune,  majorările  substanțiale acordate  angajaților  riscă să aibă  efecte  negative  pe termen mediu și lung.  În multe  comune, ca de exemplu Tarcău din județul Neamț, nu mai există salariat fără minimum 3000 de lei  pe lună. La Primăria Galaţi, din categoria  personalului auxiliar, un şofer va încasa între 2.700 şi 2.900 de lei net, un muncitor calificat va încasa 2.500 - 2.800 de lei (n.r. - cât un profesor gradul 1 cu 10 ani de experienţă), iar un muncitor necalificat va fi renumerat cu 1.900-2.000 de lei.

Potrivit însă unor surse din administrația publică locală, această deschidere totală a baierelor pungii nu va  putea  fi susținută fără ajutor financiar de la București. Pentru o primărie de mare municipiu precum Bacăul de exemplu, efortul bugetar indus de  această lege se  ridică la peste două milioane de lei.

"Da, acum sunt  bani până la finele acestui an pentru plata noilor majorări. Nimeni  însă văd că nu se gândește și la impactul acestei  legi asupra  bugetului  pe anul viitor, în condițiile în care salariul minim brut pe economie este preconizat să crească din nou, ceea ce  va provoca  o nouă majorare a salariaților din administrația publică locală. O să fim nevoiți să luăm bani din zona de investiții și dezvoltare. Îi invit apoi pe edilii prea darnici la pungă apoi să explice celor care le va cere  votul de ce nu mai asfaltează străzi sau de ce nu mai sunt brusc bani pentru alte diverse proiecte locale", ne-a declarat un primar de mare municipiu care nu s-a grăbit cu transpunerea prevederilor acestei legi fără un audit.

În ograda comunelor, situația  se va agrava și mai mult. Pe hârtie, bugetul pentru salarii trebuie sa fie în jurul procentului de 30%. În fapt, încă dinainte de intrarea în vigoare  a legii salarizării unitare, o serie de primării  de comune aveau mari probleme cu  plata  indemnizațiilor propriilor angajați pe fondul unor încasări mici la bugetul local.

"Acum, fiecare dintre colegii mei aplică legea după cum îl taie capul îi cum o înțelege și abia  apoi se gândesc la sursa de finanțare. Sunt sute de primării de comune care  abia dacă au bani la bugetul local pentru câteva luni, hai juma de an. Fără bani suplimentari de la bugetul  de stat nu pot acoperi în mod real aceste mjorări. Riscăm să intrăm în incapacitate de plată la finele acestui an", ne-a declarat, sub imperiul  anonimatului, un lider din Asociaţia Comunelor din România.

De altfel, potrivit presei locale,  unii edili au recurs deja la  măsuri extreme - au recurs la concedieri pentru  acordarea de lefuri mai mari  pentru restul angajaților. Astfel, salariile funcţionarilor din Primăria Caransebeş au fost majorate, conform unei hotărâri ce a fost aprobată vineri, 28 iulie, iar primarul Felix Borcean va câştiga un salariu de bază de 9.425 de lei. Edilul a anunţat însă că vor urma concedieri pentru că bugetul local nu poate suporta aceste majorări. Din cei 170 de angajaţi ai Primăriei Caransebeş, ar putea să mai rămână aproximativ 100.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.