Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul judecător care a declarat ilegale protocoalele SRI-PÎCCJ se pensionează

Nancyscime.com
justitie subjugata

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii urmează să decidă, în şedinţa de joi, 20 iunie, asupra cererii de eliberare din funcţie prin pensionare a judecătorului miliar colonel Constantin Udrea, de la Curtea Militară de Apel. Acesta este primul judecător care a stabilit, printr-o decizie definitivă, că protocoalele încheiate de SRI cu Parchetul General sunt ilegale.

Pe 12 iulie 2018, completul de judecată format din judecătorii Constantin Udrea și Radu Stancu a decis achitarea unui jandarm acuzat că ar fi luat mită. Constantin Groza fusese condamnat în faza de fond la trei ani de închisoare cu suspendare. Udrea și Stancu au decis, însă, anularea interceptărilor și filajelor din dosar pe motiv că acestea ar fi fost obținute în baza protocolului semnat de SRI cu Ministerul Public.

În primăvara lui 2017, Constantin Udrea trebuia să ocupe funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției. La acea vreme, Tudorel Toader a cerut detașarea lui Constantin Udrea la Minister, însă CSM a respins solicitarea. Ulterior, Inspecţia Judiciară a exercitat o acţiune disciplinară împotriva judecătorului.

Constantin Udrea s-a exprimat în repetate rânduri împotriva implicării SRI în justiţie, fiind invitat de mai multe ori la emisiunea „Interes general”, moderată de Sorin Burtea, de la TVR. Ulterior, acesta a mai denunţat protocoalele şi într-o emisiune la Antena 3 şi într-un interviu pentru Mediafax, susţinând că semnatarii lor se fac vinovaţi cel puţin de abuz în serviciu.

"Aș dori ca susținătorii acestor protocoale, indiferent din ce domenii sunt, să vină să explice de ce sunt necesare, de ce sunt strict secrete, câtă vreme legea privind protecția informațiilor clasificate interzice clasificarea documentelor când e vorba de dreptul la un proces echitabil. Cu alte cuvinte, cei care au procedat în acest mod și au secretizat procedura penală – au avut una paralelă – n-au încălcat legea? E un abuz în serviciu, cel puțin! Toți semnatarii protocoalelor secrete trebuie să răspundă penal și, până la urmă, se va ajunge acolo", preciza Constantin Udrea în octombrie 2018.

Publicaţia Newsweek l-a acuzat pe Constantin Udrea, în urmă cu trei luni, că ar fi colaborat cu Securitatea, fiind încadrat înainte de 1990 în Centrala Informațiilor Externe. "Astea sunt aberații SRI!", a fost replica judecătorului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.