Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul test pentru coridorul maritim spre Gaza: Livrare-pilot efectuată de Uniunea Europeană

Al Arabya
coridor maritim cipru gaza

UE deschide un coridor maritim pentru a trimite ajutoare din Cipru către Gaza, pe fondul temerilor legate de foamete, conform Mediafax.

O livrare pilot este așteptată să pornească sâmbătă, cu o navă operată de un grup spaniol de căutare și salvare, Open Arms, care va primi alimente furnizate de organizația caritabilă World Central Kitchen, anunță The Guardian.

UE a declarat că transporturile vor merge direct în Gaza, la 210 mile marine distanță, dar nu a precizat unde vor ateriza sau descărca, sau cum vor fi distribuite alimentele de la punctul de aterizare.

UE a anunțat deschiderea în acest weekend a unui coridor maritim pentru transportul ajutoarelor umanitare din Cipru către Gaza, în încercarea de a evita foametea care face deja victime.

"Suntem acum foarte aproape de deschiderea coridorului, sperăm că în această duminică. Și sunt foarte bucuroasă să văd că o primă operațiune pilot va fi lansată astăzi", a declarat presei președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, după ce a vizitat instalațiile portuare din portul cipriot Larnaca, punctul de plecare pentru transporturile de ajutor.

Sistem portuar construit de SUA

De asemenea, nu a fost clar care este legătura dintre transporturile din weekend și un plan al SUA, anunțat de Joe Biden joi seară, de a construi un port în largul țărmului Gaza în următoarele câteva săptămâni pentru a primi transporturile de ajutoare din Cipru.

Un sistem portuar temporar pe care Statele Unite încearcă să îl construiască pentru a accelera acordarea de ajutoare pentru locuitorii din Fâşia Gaza va dura, pentru a fi finalizat, "probabil până la 60 de zile" şi va implica aproximativ 1.000 de militari, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Pentagonului, informează Reuters.

PDeşi operaţiunea militară a SUA va implica atât soldaţi, cât şi marinari, armata americană nu va desfăşura trupe la ţărm, nici măcar temporar pentru a ancora docul la ţărm, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior al Forţelor Aeriene Patrick Ryder.

Odată operaţional, sistemul portuar va permite livrarea zilnică a aproximativ două milioane de mese către locuitorii din Gaza, a spus Ryder.

Prin comparaţie, armata americană a livrat un total de aproximativ 124.000 de mese în timpul a patru lansări aeriene în ultima săptămână. Cea mai recentă lansare aeriană de vineri a livrat aproximativ 11.500 de mese, a spus armata americană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.