Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Principalele consecințe ale rupturii dintre UE și SUA

Trump dont shake Merkel

realitatea.net:

Prin vocea cancelarului german Angela Merkel, care duminică a afirmat că SUA lui Donald Trump nu mai este un stat pe care UE să se poată baza, s-a produs, în mod simbolic, o separare de politica dusă de liderul de la Casa Albă, a afirmat Cozmin Gușă. Consultantul politic a explicat care vor fi consecințele acestei rupturi asupra Uniunii Europene, precum și cine sunt perdantul și câștigătorul de etapă.
”Este evident că este o criză constatată care fusese, însă, instalată în urma alegerii lui Trump, a pozițiilor sale anti-UE din timpul campaniei, a încurajării Brexit-ului și a liderilor antieuropeni, adică acea linie comună cu Rusia lui Putin care nu are cum să mulțumească din punct de vedere conceptual pe niciunul dintre membrii prestigioși sau mai noi ai UE”, a declarat Cozmin Gușă.
Uniunea Europeană, spune consultantul politic, este o soluție politică sofisticată, constructivă, dedicată păcii și prosperității, care se bazează pe valori recunoscute de comun acord, iar liderul de la Casa Albă nu se așază deloc pe acest aliniament. (...)
Pentru UE, SUA coboară de la statutul de partener, la cel de interlocutor
Expresia "șase contra unu", folosită de cancelarul german Angela Merkel pentru a descrie situația de la summit-ul G7, Donald Trump fiind acel "unu", ne spune că la nivel global, în partea ei sofisticată și puternică, planeta este total divizată, precizează Cozmin Gușă.
”Concluzia este că prin vocea Angelei Merkel, astăzi, la modul simbolic, s-a produs o separare, nu de SUA, ci de politica pe care Trump o duce în fruntea SUA. Merkel și-a permis să spună acest lucru la o întâlnire electorală. Când abordezi un subiect de politică externă de asemenea magnitudine înseamnă că acela îți va marca noul mandat pe care-l vei obține. Fiind un element de strategie politică, este cu atât mai important”, a arătat consultantul politic.
Cozmin Gușă subliniază că în discursul lui Merkel putem observa și un mesaj simbolic de reconstruire a axei de stabilitate europeană, pe linia noii Franțe a lui Macron, ceea ce creează premisa ca UE să-și reconstruiască din acest moment o strategie în care SUA să poată fi considerate un interlocutor, adică ”două sau trei trepte mai jos decât un partener”.
Uniunea Europeană, perdantul aparent
Perdantul aparent este UE, afirmă consultantul politic. Asta, deoarece construcția UE s-a bazat pe parteneriatul cu SUA, care, din vorbele de azi ale Germaniei, liderul de facto al Uniunii, nu mai este o constantă cu care putem opera în această ecuație de putere.
Pe de altă parte, însă, crește coeziunea internă, adaugă Cozmin Gușă, ce trebuie întărită pe aliniamentul Berlin-Paris.
”Trump nu are prea mulți aliați în UE. România este unul dintre paretnerii SUA. În afară de gălăgiosul Orban, nu găsim pareteri care să fie în acord cu ceea ce face el. Dacă ne gândim la Orban ne putem gândi ca la un interpus al lui Putin în relația via Ungaria, via UE, către Washington”, a afirmat Gușă.
Consultantul politic subliniază că atitudinea lui Trump va însemna o degradare în plan internațional a simbolisticii și a forței SUA. ”Orice lider care se uită la ce face liderul de la Casa Albă, dacă este partenerul Americii nu-i vine să creadă, dacă e un adversat al SUA își freacă mâinile de bucurie”, a completat Cozmin Gușă. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

În timp ce Dacia, cea mai mare companie din România, anunţă că intră într-o nouă eră – angajăm oameni specializaţi pe controlul roboţilor - firmele antreprenoriale româneşti nu reuşesc să iasă din mlaştina în care s-au prins în criză.
Iar viitorul unora dintre ele este mai aproape de insolvenţă, nereuşind să-şi reducă gardul de îndatorare, decât de creşterea în piaţă, dezvoltare şi câştigare de teren.
Companiile româneşti sunt mult îndatorate, la furnizori, la bănci, la stat şi au o structură de conducere slabă.
Multe dintre firme ar trebui să-şi întărească managementul financiar, adică să-şi aducă un directorul financiar care să amendeze şi să corecteze în funcţie de resursele companiei, planurile proprietarului, care de cele mai multe ori se extinde în toate direcţiile cu toate că de multe ori nu are nici cunoştinţe şi nici experienţă pentru alte domenii, decât cel de bază.
De ce au intrat atât de multe companii în insolvenţă, de unde nu au mai ieşit? Proprietarii, antreprenorii, patronii au negat realitatea, au amânat restructurarea în speranţa că va veni un miracol, au folosit resursele pe termen scurt pentru investiţii pe termen lung în alte domenii şi nu au avut oameni în companie care să li se împotrivească la ceea ce fac.
Deşi au văzut ce s-a întâmplat în criză, antreprenorii români nu au tras prea multe învăţăminte.
Dacă au trecut prin criză, asta nu înseamnă că vor face faţă şi următoarei crize. Companiile româneşti ar trebui să genereze mai mult cash şi să-şi crească profitabilitatea prin diferenţiere şi inovare, spune Eugen Anicescu, managerul pentru România al firmei franceze de risc şi analiză Coface.
Dacă ne uităm în datele agregate pe 2015, bilanţul companiilor româneşti nu arată deloc bine. Probabil că în 2016 rezultatele nu vor fi mult îmbunătăţite. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Preşedintele rus, Vladimir Putin, efectuează o vizită în Franţa la invitaţia noului preşedinte francez Emmanuel Macron. Cei doi şefi de stat inaugurează împreună, la palatul de la Versailles, o expoziţie dedicată lui Petru cel Mare şi relaţiilor diplomatice franco-ruse care împlinesc trei secole de existenţă.
Cu trei sute de ani în urmă, Petru cel Mare, ţar reformator care a lansat modernizarea şi chiar occidentalizarea accelerată a Rusiei, efectua o vizită istorică la Paris. Într-un fel, putem spune că astăzi Vladimir Putin, chiar dacă vine la Paris pentru a marca trecerea a 300 de ani de la acest eveniment, este departe de a se înscrie în direcţia deschisă de Petru cel Mare.
Pentru Vladimir Putin astăzi Occidentul este un inamic iar valorile occidentale, printre care democraţia şi libertatea spiritului critic, nu fac parte din viziunea preşedintelui rus. Prezenţa sa la Paris şi la Versailles alături de Emmanuel Macron este totuşi un eveniment extrem de important, dacă ţinem cont că în ultimii cinci ani relaţiile dintre Franţa şi Rusia s-au deteriorat continuu. Războiul din Ucraina, ocuparea Crimeii de către ruşi, refuzul Franţei de a mai vinde două nave militare de tip Mistral ruşilor, disensiunile legate de Siria, iată doar cîteva dosare care au dus la o constantă răcire a relaţiilor dintre cele două ţări.
In prezent, inţiava lui Emmanuel Macron de a relansa dialogul cu Rusia este văzută de unii analişti ruşi mai mult ca o tentativă a preşedintelui francez de a-şi forja o statură internaţională decît de a se apropia efectiv de Rusia. (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Simona Halep are șanse de izbândă la Roland Garros, consideră jurnalistul Cristian Tudor Popescu. El spune că jucătoarea din Constanța are un psihic foarte bun, însă nu trebuie uitat că ea s-a accident la turneul de la Roma. Simona Halep, cap de serie numărul 3, va evolua luni în compania slovacei Jana Cepelova, locul 88 mondial.
„Mai are șanse Simona, totul depinde de cum se va simți la primul joc și dacă trece de turul 1 la tururile 2 și 3, care sunt abordabile fără probleme prea mari. În primul tur o are ca adversară pe Cepelova, care a mai bătut-o pe Simona, la Wimbledon, dar într-un moment în care era ieșită din formă. Acum, având în vedere psihicul foarte bun al Simonei, pe care îl are începând cu turneul de la Stuttgart, de la începutul sezonului pe zgură, e foarte bine așezată mental și ăsta e atuul ei principal”, a spus Cristian Tudor Popescu, într-o intervenție telefonică la Digi24.
„Depinde cum va simți glezna, acolo e un ligament franjurat, șansele de recuperare 100% erau mici, nu știu dacă s-a reușit lucrul ăsta. Ca orice jucător profesionist, Simona e capabilă să joace și cu dureri, însă problema e dacă rezistă acel ligament, pentru că atunci nu se mai poate face nimic și Simona trebuie să se gândească și la Wimbledon, unde totuși trebuie să participe”, a adăugat jurnalistul. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.