Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Principesa Margareta: Reînnodarea firului diplomaţiei regale sub Constantinescu, moment istoric

ziuaconstanta.ro
principesa margareta

Reînnodarea firului diplomaţiei regale şi al angajamentelor publice în ţară, în anii preşedintelui Emil Constantinescu şi ai Guvernului Victor Ciorbea, au constituit momente istorice pentru familia noastră şi pentru România, a afirmat marţi seară principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei.

"În anii preşedintelui Emil Constantinescu şi ai Guvernului Victor Ciorbea, s-a reînnodat firul diplomaţiei regale şi al angajamentelor publice în ţară, care au continuat neîntrerupt de atunci încoace. Au fost momente istorice pentru familia noastră şi pentru România", a spus principesa, la un eveniment organizat la Palatul Elisabeta, dedicat aniversării a 20 de ani de la prima vizită a Regelui Mihai, reprezentând România, cu susţinerea Guvernului, pentru integrarea ţării noastre în NATO, scrie agerpres.ro.

În cuvântul său, Custodele Coroanei a trecut în revistă ţările din Turneul regal NATO, început în anul 1997 cu vizite în Belgia, Olanda, Luxemburg, Norvegia, Danemarca şi Spania, continuat în 2002 în Statele Unite ale Americii, apoi Franţa, Statul Vatican, Federaţia Rusă, Ungaria, Slovacia, Cehia, Serbia, Suedia, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina.

Principesa a evidenţiat rolul important avut de Regina Ana, subliniind că "simţul datoriei, curajul şi umorul ei au contribuit la scrierea acestei pagini din viaţa Familiei Regale".

"Din 1997 până astăzi, familia noastră a susţinut peste 10.000 de angajamente publice în interiorul ţării şi a efectuat 315 vizite în străinătate (sprijinite de zece guverne succesive ale României, coordonate de Ministerul de Externe şi cu concursul Ministerului Apărării Naţionale). Întâlnirile au fost legate de economie, apărare, educaţie, credinţă, cooperare locală sau regională, cultură, ştiinţă, proiecte sociale, diplomaţie şi sport. Vă mulţumesc tuturor pentru aceşti 20 de ani de exemplară cooperare instituţională cu Casa Regală. Din acest fructuos şi curajos parteneriat a avut de câştigat România", a încheiat principesa Margareta.

Fostul preşedinte al României Emil Constantinescu a apreciat că "Regele Mihai, prin această excepţională conştiinţă, pe care şi-a păstrat-o în cele mai tulburi vremuri ale istoriei noastre, a fost şi a rămas un model". El a evocat momentele în care l-a întâlnit pe rege, de la fotografia din cartea de istorie din primele clase primare, la decizia de a-i reacorda cetăţenia şi la întâlnirile periodice de apoi, din care a mărturisit că a "câştigat foarte mult".

Emil Constantinescu a amintit ideea pe care a avut-o "ca Majestatea Sa să ne reprezinte în statele monarhii din Europa Occidentală, pentru a arăta că o nouă Românie se naşte, o Românie demnă să intre în NATO şi Uniunea Europeană", şi a evidenţiat "efectul" acelui turneu în care Regele a fost însoţit în fiecare ţară de ambasadorii României.

"Pentru prima dată, ei reprezentau şi un preşedinte democrat, dar, mai ales, reprezentau cu cinste un rege care era o figură istorică. Vreau să amintesc că şi după terminarea mandatului meu noul preşedinte a înţeles rolul excepţional pe care poate să îl joace în relaţiile internaţionale şi reprezentarea României atât Regele Mihai şi Regina Ana, cât şi cei care i-au urmat - principesa Margareta şi prinţul Radu, care au dus (...) la un nivel excepţional de înalt şi au înţeles ceea ce am vrut să prezint în anii mandatului meu prezidenţial - un proiect de reconciliere. Un proiect de reconciliere naţională de care, din păcate, am avea acum nevoie din nou. În care ceea ce e important pentru toţi ar trebui să fie ceea ce a fost important întreaga viaţă pentru Regele Mihai şi Familia Regală - România. Dincolo de interese politice, de partide, trebuie să avem un interes comun: reînsănătoşirea morală a naţiunii noastre, a poporului român. Trebuie să fim mereu fericiţi că avem în viaţă nu numai un reper istoric, dar şi un reper moral", a subliniat Emil Constantinescu.

Alături de principesa moştenitoare Margareta s-au aflat principele Radu şi principesa Maria.

Ceremonia din Sala Regilor, la care au participat premierul Sorin Grindeanu, consilierul prezidenţial Andrei Muraru, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchal, preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, Nunţiul Apostolic în România, monseniorul Miguel Maury Buendia, Avocatul Poporului,Victor Ciorbea, reprezentanţi ai Armatei, ai corpului diplomatic şi societăţii civile, a fost urmată de un dineu în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.