Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prinde contur proiectul energetic uriaș, la care participă și România: Coridorul Vertical va schimba situația în Europa

coridorul vertical

Trei fuziuni, în frunte cu companii bulgare, au depus oferte privind comanda de aproape 600 de milioane de leva fără TVA pentru construcția tronsonului bulgar al Coridorului Vertical pentru transport de gaze lichefiate din Grecia prin Bulgaria și România către Ungaria și Slovacia și până în Moldova și Ucraina. Achiziția publică a fost anunțată de compania bulgară de stat Bulgartransgaz EAD.

Proiectul privind coridorul de gaze

Proiectul de extindere a capacității legăturilor de gaz Kulata - Sidirokastro la granița cu Grecia, precum și Kardam - Negru Vodă și construirea de noi tronsoane ale rețelei de gaze este împărțit în trei loturi.

Unul este pentru construirea unei bucle de la Kulata la Kresna, care include aproximativ 48 km de gazoduct și stații pentru curățarea gazoductelor Kulata și Kresna. Prețul estimat al acestuia este de 132.269.410 de leva fără TVA.

Celălalt este pentru construcția unei conducte de transport de la Piperevo la Pernik, cu o lungime de aproximativ 53 km și două stații - epurare și distribuție. Valoarea estimată este de 100.579.950 de leva fără TVA. Cea mai scumpă poziție este pentru bucla de la Rupcha la Vetrino. Gazoductul are o lungime de 61 km și un diametru mai mare, fiind planificată o stație de curățare a gazoductului Vetrino.

Prețul estimat al acestei părţi este de 353.820.050 de leva fără TVA. Pentru toate cele trei poziţii distincte concurează aceleaşi fuziuni, în frunte cu firme bulgăreşti, dar participă şi companii internaţionale.

Cine sunt candidații?

Prima ofertă depusă a fost a DZZD Hill International - GBS. Fuziunea include patru companii din structura holdingului GBS. Acestea sunt Glavbolgarstroy AD, Glavbolgarstroy International AD, GBS Energy Solutions EAD, GBS Technologies Inc. Una dintre cele mai mari companii de construcții bulgare participă cu un nume internaţionale în fuziune - compania americană Hill International. Cu peste 100 de birouri în 42 de țări din întreaga lume, acoperind proiecte de anvergură pe șase continente, HILL International este a patra cea mai mare companie de management de proiecte de construcții din SUA în 2023. Din 1976 până în prezent, angajații săi au fost implicați în peste 90.000 de proiecte de energie, infrastructură, transport și alte proiecte cu o valoare totală a construcției de peste 1 trilion de dolari. Acestea includ Conducta Trans-Adriatică, care face parte din Coridorul sudic de gaze din Albania și Grecia până în Italia; centrala electrică a Capitoliului (Washington), Red Lion Energy Center (Delaware), situată pe o suprafață de 18,6 mii de metri pătrați și concepută pentru a fi instalația de generare a energiei cu celule de combustie cu cea mai mare putere din lume. HILL International face parte din marea familie Global Infrastructure Solutions Inc.

Pe site-ul holdingului din domeniul construcțiilor se văd și ceilalți parteneri din această fuziune. Unul este Honeywell, care este lider în industria aerospațială, de construcții și tehnologie. Valoarea de piață a companiei este estimată la peste 130 de miliarde de dolari în 2022. Honeywell furnizează mii de piese pentru dispozitivele electronice care compun sistemele de stabilizare și control, iar piloții Honeywell sunt implicați în zborurile de testare.

Celălalt partener al GBS pentru realizarea obiectivului este compania lider mondială de tehnologie, software și inginerie Emerson. Societatea oferă soluții inovatoare în sectoare precum automatizarea industrială, controlul proceselor, tehnologia climatizării și soluții comerciale și rezidențiale. Emerson este printre companiile din Fortune 500 cu performanțe financiare importante de-a lungul anilor, cu accent pe creșterea pe termen lung. De asemenea, în fuziune intră CRC Evans, care sunt strâns profilați pe furnizarea de servicii de sudare, montare de acoperişuri, echipamente, tehnologii și soluții integrate pentru infrastructura de energie liniară. Compania are în spate 90 de ani de experiență și participare la construcția a peste 112.654 km de conducte, printre care se numără gazoductul SaryArka din Kazahstan. În șase luni, specialiștii săi au efectuat peste 70.000 de suduri pe acesta. Un alt proiect emblematic este Gazoductul Trans-Anatolian (TANAP) din Turcia până în Grecia, care face parte, de asemenea, din Coridorul Sudic de Gaze. Compania a fost, de asemenea, implicată în proiecte de gaz natural lichefiat (GNL) și multe altele.

CRC Evans oferă cele mai moderne soluții din sector cu o echipă de specialiști în proiectare și producție care lucrează la tehnologii inovatoare, cum ar fi inteligența artificială și analize, detectare asistată a defectelor (ADR) şi soluţii digitale pe baza unor date digitale.

Al doilea candidat care a depus o ofertă este DZZD Gas Installations 2024. Uniunea include compania bulgară Klimatronic EOOD şi Bulstroy Montage. În calitate de participant străin la fuziune, ei au atras compania poloneză ROMHOS GVYAZDOVCE OOD.

Cel de-al treilea candidat este DZZD Negru Vodă - Kardam 2024. Consorțiul include compania bulgară SA.I.E. EOOD, compania românească Habau S.R.L și americana Divicom Inc.

Evaluarea candidaților

Comisia urmează să analizeze acum propunerile candidaților. Dacă îndeplinesc toate cerințele prevăzute în achiziția publică, se va trece la evaluarea ofertelor tehnice ale acestora.

După ce vor fi examinate, comisia va deschide şi propunerile de preț ale candidaților cărora li s-a permis să participe. Construcția Coridorului Vertical de Gaze este o rețea strategică de conducte care își propune să livreze gaze din Coridorul Sudic de Gaze către Ucraina, Ungaria și Slovacia.

Construcția sa urmărește să asigure un viitor energetic nelegat de Rusia, mai durabil pentru Europa. Uniunea Europeană intenționează să renunțe complet la gazul rusesc până în 2027.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.