Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prioritatea primarului din localitatea cu cea mai scumpă gigacalorie: un monument de 300.000 lei

Prioritatea primarului din localitatea cu cea mai scumpa gigacalorie din tara un monument de 300.000 lei

Prioritatea primarului din localitatea cu cea mai scumpa gigacalorie din tara un monument de 300.000 lei

Primăria municipiului Brad, localitatea cu cea mai scumpă gigacalorie din țară, va cheltui aproape 300.000 de lei pentru un monument al eroilor, în contextul în care edilul Florin Cazacu se pregătește ca și an acesta să meargă cu jalba-n proțap la Guvern, pentru a cere bani pentru încălzirea orașului.

Construcția monumentului, închinat memoriei eroilor și compus din 3 coloane înalte de 9 metri pe care vor fi basoreliefuri din bronz, a inflamat spiritele în municipiul Brad, având în vedere faptul că localitatea se confruntă cu probleme mult mai grave. Cea mai importantă: asigurarea agentului termic pentru cele 2.600 de apartamente din oraș. Singura sursă de încălzire a Bradului este o centrală cu păcură, iar creșterea prețului de 6 ori în ultimii ani a dus la situația în care municipiul are cea mai scumpă gigacalorie din țară: 997 de lei, din care populația plătește 295 de lei, restul fiind subvenționat de bugetul local. Un calcul simplu dovedește faptul că Primăria Brad are nevoie de aproximativ 6 milioane de lei pentru a asigura această subvenție în cele cinci luni de iarnă. Autoritățile locale recunosc că momentan au, din această sumă, doar un milion de lei și că deja au cerut restul de bani de la Guvern.

Brădenii spun că monumentul, a cărui construcție a început deja în ciuda opoziției cetățenilor, este inutil și reprezintă o nouă modalitate a autorităților de a arunca banii localității pe fereastră.

„Marea Eroială continuă împotriva majorității care se opune. (...) Bradul are o carte de vizită arhicunoscută, încă avem, slavă Domnului Muzeul Aurului, nu mai trebuie să ne promovăm inutil prin cheltuirea iresponsabilă a resurselor destinate supraviețuirii oraşului... Altele ar trebui să ne fie prioritățile. Înțelegeți că e prea scump acest monument, aproape 3 miliarde de lei vechi, nu ne permitem !!!”, scrie Raul Florin Matei, un reprezentant al societății civile din Brad, pe contul său de Facebook.

De cealaltă parte, viceprimarul Aurel Circo recunoaște senin că ideea e veche, dar abia acum s-au găsit bani pentru punerea ei în aplicare.

 „Am considerat de cuviință să-i omagiem printr-un monument al eroilor, o intenție care datează de câțiva ani, dar care n-a putut fi finanțată până în acest an”, a declarat Aurel Circo, viceprimarul municipiului Brad, citat de Digi 24.

De mai bine de 10 ani autoritățile locale promit că în localitate va fi construită o centrală termică proprie sau că vor racorda municipiul la conducta de gaz, însă anii trec și lucrurile rămân neschimbate, în ciuda tuturor acestor promisiuni.

În schimb, an de an primarul Florin Cazacu cere bani din fondul de rezervă de la Guvern pentru a putea asigura subvenția la căldură. Și nu oricum, ci întotdeauna cu circul aferent. În 2011, de exemplu, când prim-ministrul de atunci Emil Boc i-a atras atenția lui Cazacu că autoritățile locale trebuie să rezolve această problemă și că nu e normal să arunce mereu pisica în curtea Executivului, edilul a intrat în greva foamei. Doi ani mai târziu, chiar șeful său pe linie de partid, Victor Ponta, atrăgea atenția, în plină ședință a Guvernului, că e ultima oară când Bradul își ia banii pentru încălzire din fondul de rezervă.  Însă, în fiecare an Executivul a alocat banii necesari pentru încălzirea municipiului Brad, pentru a nu lăsa mii de oameni nevinovați să sufere de frig în propriile locuințe.

Anul trecut, după ce din nou a primit bani pentru încălzire din fondul de rezervă al Guvernului, primarul Florin Cazacu anunța mândru:

„În această vară, au început demersurile pentru construirea unei centrale termice, a fost organizată o licitaţie pentru atribuirea unui teren şi acum, suntem în faza de încheiere a contractului cu furnizorul de energie termică.”.

Situația încălzirii municipiului Brad a rămas însă neschimbată.

Sursa foto: Facebook Raul Florin Matei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.