Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Privatizarea Hotelului Astoria, condamnări în primă instanță. Ce pedepse au dispus judecătorii

instanta-1

Adrian Cosmin Udor, fost director adjunct al Societății Feroviare de Turism (S.F.T.) – C.F.R. S.A., a fost condamnat de Curtea de Apel București la șase ani de închisoare cu executare pentru de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Tot pentru abuz în serviciu, Laura Luminița Gliga, la data faptelor director general al Societății Feroviare de Turism (S.F.T.) – C.F.R. S.A., a fost condamnată, în același dosar, la cinci ani de închisoare cu executare, potrivit sursazilei.ro.

Cea de-a treia persoană condamnată este Bogdan Dumitrache, la data faptei executor judecătoresc, cu privire la săvârșirea infracțiunii de stabilire a unei valori diminuate cu ocazia executării silite, acesta primind cinci ani de închisoare cu executare. De-a lungul timpului, Dumitrache a fost formator la Institutul Național al Magistraturii, membru în Comisia de redactare a Proiectului Codului civil, în Comisia de redactare a Proiectului Legii de punere în aplicare a Codului civil și în Comisia de redactare a Proiectului Legii de punere în aplicare a Codului de procedură civilă.

Sentința Curții de Apel București, dată vineri, 15 iunie, nu este definitivă și poate fi contestată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit procurorilor, în perioada 6 iulie 2007 - 6 septembrie 2007, Societatea a plătit firmei de avocatură 34.752 de lei, deşi nu a beneficiat de serviciile acesteia.

De asemenea, arată procurorii DNA, compania de avocatură a prestat unele servicii de asistenţă juridică pentru instituţie, însă plăţile aferente acestora nu au fost aprobate de către fostul director general al Societăţii, Laura Luminiţa Gliga. În consecinţă, firma de avocatură a cerut executarea silită a Societăţii Feroviare pentru recuperarea sumei de 199.217 lei, apelând la executorul judecătoresc Bogdan Dumitrache, trimis şi el în judecată, luni, de DNA, scrie Mediafax.

Advertisement Astfel, a fost scos la licitaţie publică Hotelul Astoria din Bucureşti, principalul activ al Societăţii Feroviare de Turism SFT - CFR S.A.

"În cadrul executării silite, fără a solicita efectuarea unei expertize, inculpatul Dumitrache Bogdan, în calitate de executor judecătoresc, a stabilit că valoarea imobilului Hotel Restaurant Astoria (construcţie şi teren) este de 9 milioane lei. Aceasta, în condiţiile în care SFT - CFR SA era numai proprietara hotelului, iar asupra terenului aferent deţinea doar un drept de folosinţă, proprietar asupra acestui teren fiind CNCFR SA. Vânzarea la licitaţie a avut loc la data de 10 iunie 2008, iar o societate privată, singura participantă la licitaţie, a oferit suma de 9 milioane lei, adică preţul de pornire a licitaţiei, acesta fiind şi preţul la care a fost adjudecat hotelul Astoria şi terenul aferent. Valoarea stabilită de inculpatul Dumitrache Bogdan, de 9 milioane lei a fost diminuată, cu intenţie, faţă de valoarea comercială reală a imobilului , respectiv 16.196.400 lei (hotel şi terenul aferent)", se arată în comunicatul DNA de trimitere în judecată.

După ce Societatea şi-a achitat datoriile către firma de avocatură, diferenţa de 7.015.408,25 lei a ajuns în contul Societăţii Feroviare de Turism SFT - CFR S.A., iar, ulterior, Luminiţa Gliga a plătit respectiva sumă către societatea privată care obţinuse hotelul, fără ca aceasta să fie, însă, datorată şi fără ca între cele două instituţii să existe relaţii contractuale.

Prejudiciul rezultat în urma vânzării Hotelului Astoria Bucureşti se ridică la 9.840.826 de lei (aproximativ 2.675.000 de euro), "sumă cu care societatea respectivă a comunicat că se constituie parte civilă, ea reprezentând prejudiciul produs prin diminuarea, cu intenţie, a valorii hotelului în procedura executării silite şi suma obţinută din vânzarea imobilului, pusă la dispoziţia societăţii private, fără ca aceasta să fi fost datorată", potrivit documentului citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.