Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme economice crunte în Turcia. Erdogan schimbă Guvernatorul Băncii Centrale pentru a patra oară în 2 ani

Twitter
erdogan

Guvernatorul Băncii centrale a Turciei, Naci Agbal, a fost demis şi înlocuit cu economistul şi politicianul Sahap Kavcioglu, potrivit unui decret prezidenţial publicat vineri seara, notează AFP preluat de agerpres.

Vezi și: Se anunță cea mai MARE MIȘCARE de stradă: PROTEST MONDIAL anti-restricții, organizat și în marile orașe din România

Naci Agbal, fost ministru al finanţelor, deţinea acest post din noiembrie. El a fost numit de preşedintele Recep Tayyip Erdogan cu ocazia unei revizuiri a echipei sale economice.

Această schimbare a conducerii intervine la o zi după o majorare bruscă a dobânzii principale a instituţiei, care a crescut la 19%. Banca centrală a explicat că doreşte să contracareze inflaţia, care a crescut cu 15,6% în ritm anual în februarie. Această măsură a fost primită favorabil pe pieţele valutare.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, este deschis ostil faţă de nivelul ridicat al dobânzii, considerând, contrar teoriilor economice clasice, că acestea agravează inflaţia.

Sahap Kavcioglu, a cărui numire a fost anunţată vineri seară după închiderea pieţelor financiare, va deveni al patrulea guvernator al băncii centrale numit din iulie 2019.

Lira turcă şi-a recăpătat aproximativ 15% din valoarea în raport cu dolarul de la intrarea în funcţie a lui Naci Agbal în noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.