Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme în 'BINOM': Crește nemulțumirea procurorilor DNA față de SRI (surse)

sri dna

A fost o vreme în care fiecare comunicat DNA menționa, la final, sprijinul SRI în desfășurarea cercetării penale. A urmat o perioadă în care relația dintre cele două instituții a început să fie denunțată pentru că ar fi depășit cadrul legal, situație peste care s-a suprapus decizia CCR legată de interceptări. De câteva luni, celebrul „binom” pare să scârțâie, iar intervenția publică a șefei DNA nu a avut rezultatele dorite.

„Sunt sesizări (de la SRI-n.r.), dar mult mai puţine faţă de anii anteriori”, spunea Laura Codruța Kovesi, pe 25 septembrie, într-un interviu la Europa FM. Declarația șefei DNA nu a produs nicio schimbare, potrivit unor surse din cadrul DNA, care pun pe seama acestui fapt și „turația” scăzută la care funcționează instițuția, față de heirupismul afișat în 2015 și 2016. Întâmplător sau nu, scăderea numărului de informări se suprapune și peste perioada care a urmat plecării generalului Florian Coldea din funcția de prim-adjunct al lui Eduard Hellvig.

Vezi și: IMPORTANT! Cum îți poți salva viața dacă ai căzut pe șinele de metrou

De altfel, DNA nu este singura unitate de parchet care că nu mai primește „materie primă” de la SRI în aceeași cantitate. Într-un articolul publicat pe platforma romaniacurata.ro. jurnalistul Alex Costache a prezentat o statistică a informărilor SRI către DIICOT în ultimii cinci ani. În anul 2016, SRI a livrat DIICOT doar un sfert din informările livrate în 2015, iar anul 2017 nu aduce o creștere semnificativă.

Decizia CCR, potrivit căreia SRI nu mai poate livra probe în dosarele penale, nu poate fi invocată direct, spun sursele din cadrul DNA, pentru că aceasta nu viza și informările. Totuși, este posibil ca odată ce SRI nu a mai avut sarcina de a realiza filaje și interceptări în dosarele penale, altele decât cele de siguranță națională, și informațiile deținute să se fi împuținat semnificativ.

Reprezentanții SRI nu au dorit să comenteze situația generată de scăderea numărului de informări către DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.