Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme pentru ALDE. IPOTEZĂ: NU ar putea să se prezinte în alegeri

alde.ro
alde

Liberalii lui Tăriceanu și Constantin ar putea avea ceva probleme care să îi impiedice să candideze la alegerile locale din 5 iunie. Surse politice susțin că a fost (sau cel puțin va fi) contestată la Biroul Electoral Central (BEC) sigla ALDE. Dacă va fi admisă contestația atunci ALDE nu va putea prezenta candidați la alegerile locale.

Vezi și : Cotroceniul caută înlocuitor pentru Mihalache. Favoriții pentru șefia Cancelariei Prezidențiale

Partidul Conservator si Partidul Liberal Reformator si-au schimbat  sigla pe 18.01.2016 trebuia sa aiba hotarare definitiva cel tarziu pe 04. 01. 2016 sa poata candida cu sigla schimbata. Daca era partid nou nu era o preblema dar ALDE sa constituit prin fuziune/contopire a doua partide existente, PC si PLR.care au avut sigle diferite.

Iată prevederile legale în vigoare:

Art. 5. - (1) Fiecare partid politic trebuie sa aiba denumire integrala, denumire prescurtata si semn permanent proprii. Denumirea integrala, denumirea prescurtata si semnul permanent trebuie sa se deosebeasca clar de cele ale partidelor anterior inregistrate, fiind interzisa utilizarea acelorasi simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrica in care sunt incadrate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si aliantelor politice, in mod corespunzator.
(3) Denumirea integrala si denumirea prescurtata, precum si semnul permanent nu pot reproduce sau combina simbolurile nationale ale statului roman, ale altor state, ale organismelor internationale ori ale cultelor religioase. Fac exceptie partidele politice care sunt membre ale unor organizatii politice internationale, acestea putand utiliza insemnul organizatiei respective ca atare sau intr-o combinatie specifica.
(4) Semnul permanent poate fi schimbat cu cel putin 6 luni inainte de data alegerilor de catre organele competente ale partidului, conform statutului si cu respectarea art. 25 si 26.

Art. 25. - (1) Modificarea statutului sau a programului partidului politic poate avea loc in conditiile prevazute de statut.
(2) Orice modificare se comunica Tribunalului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data adoptarii, cu indeplinirea prevederilor art. 18 alin. (2) si (3). Tribunalul Bucuresti o examineaza potrivit procedurii prevazute la art. 20 si 21.
Art. 26. - (1) In cazul in care modificarile nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau daca instanta a respins cererea de incuviintare a modificarii statutului, iar partidul politic in cauza actioneaza in baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului Bucuresti incetarea activitatii partidului politic si radierea acestuia din Registrul partidelor politice.
(2) In termen de 15 zile de la inregistrarea cererii Ministerului Public, Tribunalul Bucuresti se va pronunta asupra acesteia.
(3) Impotriva hotararii Tribunalului Bucuresti partea interesata poate face apel la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 5 zile de la data comunicarii hotararii.
(4) Curtea de Apel Bucuresti se pronunta prin hotarare definitiva in termen de 15 zile de la inregistrarea apelului.
(5) Hotararea definitiva de admitere a modificarii statutului se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

Și dovada că decizia e în interiorul celor 6 luni și nu înainte așa cum spune legea:
18.01.2016
Ora estimata: 08:30
Complet: F U - C.C. 6
Tip solutie: Încheiere
Solutia pe scurt: Admite cererea. Dispune îndreptarea erorii materiale strecurate în cuprinsul minutei şi a sentinţei civile 37 P/2015 pronunţată de Tribunalul Bucureşti Secţia a IV-a Civilă în dosarul 24066/3/2015 în sensul că denumirea corectă a noii formaţiuni politice este PARTIDUL ALIANŢA LIBERALILOR ŞI DEMOCRAŢILOR-ALDE, în loc de PARTIDUL LIBERALILOR ŞI DEMOCRAŢILOR-ALDE, cum s-a consemnat eronat. Menţine celelalte dispoziţii. Cu apel în 5 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 18.01.2016.
Document: Încheiere - îndreptare eroare materială    18.01.2016

_____

Specialiști în legislația electorală susțin că ALDE nu ar avea nici o problemă din cauza faptului că în judecata speței se va ține cont de când au fost depuse actele la Tribunal pentru schimbarea siglei și data la care s-a decis de instanță.

Pe de altă parte insă sunt destui cei care susțin contrariul.

Până la urmă va depinde de interpretarea legii și asta o vor face doar cei din Biroul Electoral Central.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.