Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procesarea cererilor de azil ale imigranților nu se va mai face in UE

New York Daily News
copii imigranti

Liderii Uniunii Europene şi-ar putea da acordul săptămâna viitoare în vederea instituirii unor "platforme regionale de debarcare" pentru migranţii care au fost salvaţi pe mare în timp ce încercau să ajungă la ţărmurile europene, potrivit unui proiect de declaraţie comună al liderilor UE, care urmează să fie publicat la finalul summitului european din 28 şi 29 iunie de la Bruxelles, consultat de dpa şi Reuters.

Proiectul de document, elaborat de biroul preşedintelui Consiliului European Donald Tusk, îi invită pe liderii UE să sprijine "dezvoltarea conceptului de platforme regionale de debarcare" care să permită luarea de decizii asupra solicitărilor de azil înainte ca migranţii să ajungă în Europa.

Aceste centre ar putea fi instituite în ţări din afara Uniunii Europene, în regiuni precum Africa de Nord, au afirmat diplomaţi sub rezerva anonimatului.

Aceste platforme, ce ar urma să fie conduse în cooperare cu Biroul Internaţional pentru Migraţie şi Agenţia ONU pentru Refugiaţi, "ar trebui să asigure o procesare rapidă pentru diferenţierea migranţilor economici de cei care au nevoie de protecţie internaţională, şi ar reduce încurajarea migranţilor de a se îmbarca în călătorii periculoase" pe Marea Mediterană, se arată în proiectul de declaraţie comună a celor 28 de lideri UE, conform agerpres.

O dezbatere aprinsă are loc în prezent în Europa cu privire la măsurile care trebuie luate în ceea ce priveşte migranţii şi solicitanţii de azil care sosesc la graniţele UE. Italia a insistat că are nevoie de sprijin pentru a face faţă migranţilor care ajung pe ţărmurile sale din nordul Africii, însă ţări din estul Europei, precum Ungaria, se opun ideii de relocare a refugiaţilor.

Chiar şi Germania este împărţită pe tema migraţiei, cancelarul Angela Merkel aflându-se în dispută cu ministrul de interne Horst Seehofer în legătură cu ameninţarea acestuia din urmă de a ordona la începutul lunii iulie "respingerea imediată" a solicitanţilor de azil care sosesc la frontierele germane venind dintr-o altă ţară europeană, în pofida opoziţiei ferme a şefei guvernului german.

Liderii UE urmează să discute problema spinoasă a migranţilor la summitul de săptămâna viitoare, pe fondul eforturilor privind crearea unui sistem comun de azil la nivel european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.