Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procesul lui Tăriceanu reluat de la zero. Miki Șpagă, audiat la ÎCCJ

Serban Mihailescu

Fostul senator PSD Șerban Mihăilescu, cunoscut și ca Miki Șpagă, s-a prezentat marți dimineață la ÎCCJ pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul lui Tăriceanu.

Şerban Mihăilescu a reluat practic declaraţia dată în iunie 2017 la instanţa supremă în legătură cu participarea sa la o serbare organizată în anul 2009, în Israel, de consultantul politic Tal Silberstein. 

Fostul senator a relatat că a primit o invitaţie din partea omului de afaceri Nicolae Dumitru pentru a merge la Tel Aviv, unde Tal Silberstein îşi sărbătorea ziua de naştere. Mihăilescu a explicat că l-a întâlnit acolo şi pe Călin Popescu-Tăriceanu, însă nu a stat de vorbă cu acesta, informează agerpres.ro

Procurorul de şedinţă a remarcat că, iniţial, în declaraţia dată la DNA - Braşov, Şerban Mihăilescu a spus că a mers la ziua lui Tal Silberstein în 2007, după care în instanţă a revenit şi a precizat că, de fapt, a fost în anul 2009. Procurorul a anunţat că DNA îşi menţine decizia de a-l cercetata pe Şerban Mihăilescu pentru mărturie mincinoasă, deoarece declaraţia dată de acesta în instanţă în dosarul lui Tăriceanu nu concordă cu cea dată la DNA în timpul anchetei. 

În replică, Şerban Mihăilescu a spus că a greşit în declaraţia dată la DNA Braşov.

La termenul precedent, Tăriceanu a explicat în sala de judecată relațiile pe care le-a avut cu Dan Andronic, Tal Silberstein și Remus Truică, susținând că rechizitoriul întocmit de DNA "abundă de speculații și bănuieli".

"Nu recunosc infracțiunea de care sunt acuzat și mă consider nevinovat. Am parcurs rechizitoriul din nou și am găsit extrem de multe speculații și lucruri false. Așa cum am declarat și în calitate de martor la DNA, am avut relații de familie cu Dan Andronic, iar relația contractuală cu acesta a încetat în momentul în care Andronic i-a acordat consultanță politică lui Traian Băsescu. Am spus că m-am întâlnit sporadic cu Andronic după anul 2009, dar nu am spus că nu m-am întâlnit deloc cu el, pe când procurorul speculează că ne-am întâlnit frecvent. Și Andronic a spus că ne-am întâlnit sporadic. În viziunea mea, există o diferență antagonică între termenul 'sporadic' folosit de mine în declarația de martor și termenul 'frecvent' folosit de procuror în rechizitoriu. De altfel, rechizitoriul abundă de speculații și bănuieli", a spus Tăriceanu.

În legătură cu Remus Truică, Tăriceanu nu a contestat faptul că a participat la un eveniment organizat de acesta, însă a spus că nu a avut o relație personală cu el și nici nu a discutat despre retrocedarea Fermei Băneasa.

"Când am dat declarația de martor la DNA, nu mi-am adus aminte dacă am participat la vreun eveniment organizat de Remus Truică. Este posibil să fi fost la ziua de naștere a acestuia. Nu îmi aduc aminte. În calitate de prim-ministru dădeam curs unor astfel de invitații. Nu am avut o relație personală cu el (...) Nu am avut discuții cu Remus Truică despre cesiunea drepturilor litigioase privind Ferma Băneasa, dar nici cu fosta mea soție", a adăugat președintele Senatului.

Răspunzând unei întrebări, Tăriceanu a recunoscut că, în anul 2008, și-a dat acceptul pentru ca principele Radu să fie numit reprezentant special al Guvernului pentru a promova imaginea României, el fiind un susținător al Casei Regale a României.

Pe de altă parte, Tăriceanu a spus că nu are nicio simpatie pentru Paul al României.

"În ceea ce privește pe Paul Lambrino, am zis, fără eleganță, că este un bastard. Nu aveam nici simpatie față de Paul Lambrino. Nu am avut cunoștință și nici nu m-am implicat în demersurile acestuia de a dobândi Pădurea Snagov ", a încheiat Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. 

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată.

Adrian Săftoiu, mărturisire explozivă despre 'lagărul' DNA: 'Injustiția, asemeni corupţiei, e ca o plagă'

Procurorii spun că Tăriceanu a susţinut în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare şi nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri. 

Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie despre relaţia cu inculpaţii Tal Silberstein, Dan Cătălin Andronic şi Remus Truică, despre întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.