Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procuroarea din dosarul Buzatu, vizată ea însăși de o anchetă - Ar fi ascuns probe legate de abuzurile sexuale ale fostului episcop de Huși

dezvaluirea.ro
cristina chiriac buzatu

Potrivit informațiilor apărute în presă în ultimele zile, procurorul care coordonează ancheta în dosarul de dosarul de luare de mită a lui Dumitru Buzatu este chiar șefa DNA Iași, Cristina Chiriac. Aceasta ar fi vizată ea însăși de o anchetă, după ce au apărut informații că ar fi ținut „la sertar” înregistrări video care probau abuzurile sexuale ale fostului episcop de Huși.

Publiația dezvaluirea.ro nota în mai 2023, că șefa DNA Iași, Cristina Chiriac, este cercetată deoarece ar fi ascuns filmările cu fostul episcop de Huși, Corneliu Onilă în timp ce-și abuza sexual elevii de la seminar. Fostul polițist DNA Florin Costan a declarat în cadrul audierilor din dosarul instrumentat de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție că procurorul Cristina Chiriac a fost cununată religios de Corneliu Onilă. Mai mult decât atât, Onilă i-ar fi fost și „naș onorific’’ când Cristina Chiriac s-a cununat cu judecătorul Adrian Chiriac la Mănăstirea Moreni, județul Vaslui.

Acuzațiile lansate de un fost polițist judiciar

Într-un interviu acordat în 2022 publicației „Să fie lumină”, fostul polițist judiciar de la DNA Iași Florin Costan descrie cum actuala șefă a structurii teritoriale, procuroarea Cristina Chiriac, a ținut premeditat „la sertar” în 2017 probele video ale abuzurilor sexuale comise de episcopul BOR Cornel Onilă asupra elevilor săi de seminar, știind clar ce se află pe filmările ridicate din chilia unui călugăr care îl șantaja pe preasfințit.

După ce „Să fie lumină” a publicat în august 2019 primele articole din seria de investigație jurnalistică, înregistrările video surprinzându-l pe episcopul Onilă în relații intime cu elevi ai seminarului teologic din Huși au mers în sfârșit către parchetul competent. Pe baza acestora, completându-le cu alte probe, Parchetul Curții de Apel Iași a formulat acuzații oficiale de viol și abuz sexual împotriva lui Onilă și a altui călugăr.

Pentru că a știut de aceste înregistrări și nu a făcut nimic, Cristina Chiriac ar fi cercetată pentru omisiunea sesizării. Această situație nu are, desigur, nicio conotație în ceea ce privește eventuala vinovăție a lui Dumitru Buzatu, însă poate prezenta relevanță în privința altor întrebări publice legate de „baronul” din Vaslui și momentul operațiunii care l-a vizat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.