Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procuroarea generală a CPI a primit o delegaţie de miniştri afgani în legătură cu acuzaţiile privind crime de război în Afganistan

Agerpres
Curtea Penala Internationala CPI

Procuroarea generală a Curţii penale internaţionale (CPI) Fatou Bensouda a primit o delegaţie de miniştri afgani în legătură cu acuzaţiile legate de crime de război în Afganistan, a anunţat duminică instanţa de la Haga.

Delegaţia, din care au făcut parte în special şeful diplomaţiei afgane şi ministrul afgan al justiţiei, a purtat "discuţii fructuoase", vineri, cu procuroarea CPI, se menţionează într-un comunicat.

CPI, singurul tribunal permanent din lume pentru crime de război, a decis în martie anul trecut să autorizeze lansarea unei anchete pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în Afganistan, fiind vorba în primul rând de alegaţii de crime de război americane, transmite AFP, preluat de Agerpres.

În septembrie 2020, administraţia Trump a impus sancţiuni împotriva procuroarei generale a CPI şi a altor responsabili, sancţiuni ridicate în aprilie a.c. de noul preşedinte american Joe Biden.

Discuţiile de vineri au avut loc în baza unei solicitări făcute de Kabul în martie 2020 pe lângă biroul procurorului de a amâna ancheta, a explicat CPI.

CPI, creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave atrocităţi comise în lume atunci când tribunalele locale nu vor sau nu pot interveni, nu vizează guverne sau state, ci persoane, iar potrivit comunicatului curţii întâlnirea de vineri a permis "o mai bună înţelegere" a demersurilor făcute sau avute în vedere de autorităţile afgane pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe autorii de crime de război.

Poporul afgan "merită fără întârziere o justiţie tangibilă" după "decenii de conflict şi violenţe", a declarat Fatou Bensouda, citată în comunicat.

Procuroarea CPI s-a declarat nerăbdătoare să continue cu autorităţile afgane discuţiile vizând înfăptuirea justiţiei "în cel mai bun mod posibil", în timp ce ministrul de externe afgan Mohammad Haneef Atmar a evocat în acelaşi comunicat o "reuniune istorică şi foarte constructivă", promiţând că "nicio crimă nu va rămâne nepedepsită".

Fatou Bensouda (Gambia) îşi încheie mandatul în iunie, urmând să fie înlocuită de britanicul Karim Khan, specialist în drepturile omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.