Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procuror de la PÎCCJ, la CCR: Comunicatele de presă ale DNA sunt opinii (VIDEO)

simona ricu

Procuroarea Simona Ricu, de la Parchetul General, desemnată să susţină poziţia DNA la Curtea Constituţională în speţa "Belina", face o afirmaţie surprinzătoare despre comunicatele publicate pe site-ul instituţiei din care face parte.

În pledoaria din faţa Curţii, ministrul Tudorel Toader a susţinut, în replică la acuzaţiile reprezentantei Ministerului Public, că nimeni nu încearcă să ia din competenţele procurorilor, ci este vorba doar de o respectare a limitelor constituţionale. Ca argument, Toader a citat din comunicat DNA cu privire la dosarul "Belina", unde se vorbeşte şi despre aspecte care nu intră în competenţa DNA.

Vezi şi: Șeful CCR, despre sesizarea lui Tăriceanu în cazul Belina: 'O speță complexă și destul de grea'

"Procurorul trebuie să rămână în matca lui constituţională. Procurorul trebuie să ancheteze una dintre acele aproape 1000 de infracţiuni. Eu nu cred că în toată dezbaterea de aici s-a pus problema reducerii competenţelor procurorului. Noi avem încredere în activitatea desfăşurată de DNA şi comunicatul pe care public l-a furnizat, când spunea că 'au fost încălcate prevederile Constituţiei'. Deci un suspect încalcă direct prevederile Constituţiei. 'Au fost încălcare prevederile legii 213/1998, 107/1996, OUG 107/2002'. De asemenea, spune procurorul, 'au fost încălcate o serie - deci multe - de dispoziţii ce reglementează normele de tehnică legislativă'. În limita cunoştinţelor mele, procurorul nu supraveghează respectarea normelor de tehnică legislativă, ci anchetează eventualele infracţiuni din cele pe care le ştim şi cu privire la care a fost sesizat", a afirmat ministrul Justiţiei.

Replica reprezentantei Ministerului Public a venit sub forma unui afirmaţii surprinzătoare: comunicatele DNA sunt doar nişte opinii şi nu pot fi invocate ca argument.

"Domnul ministru nu cunoaşte actele de urmărire penală efectuate în acest dosar de urmărire penală. Nu are de unde să ştie dacă procurorul urmăreşte, aşa cum a menţionat, şi verifică această legalitate a hotărârilor de guvern şi acea încălcare de normă de tehnică legislativă sau încălcări constituţionale. A prezentat doar o opinie prezentată pe site-ul DNA, care, bineînţeles, acest istoric al dosarului este prezentat destul de succint, pentru că aşa cum ştiţi, cercetarea penală este nepublică", a afirmat procuroarea Simona Ricu.

***

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.