Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorii au făcut lumină: Cum a reușit să fugă fostul director al companiei Nissan, Carlos Ghosn, din Japonia

nissanusa.com
nissan

Fostul director al companiei Nissan, Carlos Ghosn, a fugit din Japonia în Liban ajutat de o rețea de asociați după mai multe săptămâni de planificare. Asociații lui Ghosn au vrut să-l ducă pe fostul șef al Nissan și Renault într-o țară cu un sistem judiciar "mai prietenos", relatează WSJ, potrivit Mediafax.

În weekend, o echipă cu scopul de a-l extrage pe Ghosn din Japonia a demarat planul ce a inclus și un număr de complici din Japonia, potrivit unei surse a Wall Street Journal. Inițial, Carlos Ghosn a fugit cu un avion privat în Turcia, de unde și-a continuat drumul către Liban, unde a aterizat luni dimineață, 30 decembrie. Acolo s-a reîntâlnit cu soția sa, Carole Ghosn, care ar fi jucat un rol important în fuga fostului director auto. Într-un răspuns pentru cotidianul american, soția acestuia a descris întâlnirea drept "cel mai bun cadou din viața mea".

Carlos Ghosn a fost arestat în Japonia în 2018 după ce a fost acuzat de infracțiuni financiare în valoare de zeci de milioane de dolari și se confruntă cu mai patru capete de acuzare - inclusiv o afirmație potrivit căreia a deturnat bani de la compania pe care a condus-o pentru propriul câștig.

Acum, la mai bine de un an de la arestarea sa, Ghosn a fugit în Liban pentru a fi judecat în țara sa natală unde este privit aproape ca un erou național. Asociații care l-au ajutat pe Ghosn să fugă de o judecată în Japonia sunt de părere că procurorii din Liban, care ar urma să colaboreze cu cei din Japonia într-un viitor proces, i-ar oferi fostului director condiții mai favorabile în așteptarea judecării speței sale.

Citește și: Marcel Vela a EXPLODAT, în plină ședință a MAI: a CONCEDIAT pe loc un șef din Poliție

Legislația judiciară din Liban acordă posibilitatea ca cetățenii libanezi să fie judecați pentru infracțiuni comise peste hotare. Rămâne de văzut dacă autoritățile libaneze și cele japoneze vor fi de acord cu o judecată în Liban.

Fuga lui Ghosn l-a surprins și pe propriul său avocat din Japonia. Junichiro Hironaka a precizat pentru WSJ că l-a văzut ultima dată pe clientul său pe 25 decembrie 2019 și că plănuia să-l reîntâlnească în ianuarie. El a mai spus că echipa sa de avocați încă are în posesie cele 3 pașapoarte ale sale, francez, libanez și brazilian.

Decizia de a fugi din Japonia ar fi avut la bază percepția acestuia că este maltratat de către sistemul judiciar din Japonia și că acolo nu poate primi o judecată corectă din moment ce există o "prezumție de vinovăție".

"Nu am fugit de justiție – am fugit de injustiție și persecuție politică", a spus Carlos Ghosn, marți, într-o declarație prin email pentru presa americană. Rata de condamnare în Japonia este de 99%, potrivit statisticilor citate de WSJ.

Un alt motiv ce a stat la baza fugii sale ar fi fost o temere a grupului său de prieteni că judecata sa ar fi urmat să înceapă abia în 2021.

Încă nu este clar cum a reușit Ghosn să scape de supravegherea autorităților judiciare din Japonia în așa fel încât să se îmbarce în avionul privat care l-a dus în Turcia. Potrivit presei libaneze, acesta ar fi fugit din Japonia într-o cutie de instrument muzical după ce un grup muzical i-ar fi vizitat casa din Tokyo în perioada Crăciunului.

O altă relatare din cotidianul francez Le Monde arată că soția directorului auto, Carole Ghosn, ar fi pus la punct evadarea cu ajutorul fraților ei și contactele lor din Turcia. Le Monde mai relatează că acesta ar fi decis să fugă deoarece autoritățile din Japonia ar fi obținut noi informații financiare incriminatorii despre Ghosn din conturile sale offshore, printre care și unul din Dubai.

Ziarul libanez Annahar relatează că Ghosn a intrat în Liban cu un pașaport francez. O altă informație cum că fostul director auto ar fi avut o întâlnire cu președintele libanez Michel Aoun a fost negată de administrația acestuia.

Cotidianul britanic Guardian precizează că autoritățile vamale libaneze au fost îndemnate de anumiți lideri politici să ignore formalitățile de securitate la sosirea lui Ghosn pe aeroportul din Beirut. Ministerul libanez de Externe a precizat într-un comunicat că fostul director auto a intrat în Liban în mod legal și că nu are informații cu privire la cum a reușit Ghosn să fugă din Japonia.

Ziarul japonez Asahi relatează că este posibil ca Ghosn să fi plecat din Japonia de pe aeroportul Kansai de lângă Osaka în data de 29 decembrie 2019. Asahi citează date de zbor de la Ministerul Transporturilor precizând că un avion Bombardier a părăsit aeroportul Kansai duminică seară și a aterizat luni dimineață la Istanbul. Un avion mai mic a decolat apoi din Istanbul la doar jumătate de oră distanță.

Carlos Ghosn este așteptat să vorbească în următoarele zile într-o conferință de presă din casa sa din Liban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.