Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorii DNA învață meserie în orașul lui Pablo Escobar, Medellín: câți bani a cheltuit instituția în 2019 pentru cursuri sau în misiuni în străinătate

DNA

Anul 2019 a fost unul zbuciumat pentru cei care activează în domeniul justiției în România. Protestele procurorilor și judcătorilor privind modificările legilor justiției (care îi vizau), dar și raportul Comisiei Europene (în care spunea că situația din țara noastră „a fost o sursă de mare îngrijorare”) au marcat ultimul an societatea.

În acest context, în care privilegiile și avantajele funcției le erau aduse în discuție, angajații D.N.A. au benficiat în 2019, pe lângă salariile bune (la care se adaugă și cuantumurile pentru sporul de risc, suprasolicitare, de confidențialitate, indemnizații pentru titlul științific de doctor etc.) și de decontări ale deplasărilor în străinătate, în locații în care mulți români doar visează să ajungă.

Nu de același constrângeri economice pe care le au cei cu venituri medii poate fi vorba și în cazul angajaților Direcției Naționale Anticorupție, care au călătorit nu doar pe continentul european, ci s-au dus chiar și până în orașul temutului traficant de droguri Pablo Escobar, mai exact în orașul Medellín din Columbia (cunoscut pentru grupările de droguri), pentru a învăța cum trebuie să lupte împotriva corupției. Vorbim de deplasări în țări aflate atât pe continentul european, dar și în Statele Unite ale Americii.

Citește și: Strategia tripartită împotriva anticipatelor: PSD, ALDE şi Pro România vor să amâne Guvernul Orban II (surse)

Întrebați care sunt beneficiile reale ale acestor deplasări pentru instituția pe care o reprezintă pe bani publici în străinătate, angajații D.N.A. s-au mulțumit să invoce avantaje aduse României sub umbrela generală a „schimbul de experiență”, „schimbului de bune practici”, „dobândirii de cunoștințe”, „cooperării internționale”; mai practice au fost răspunsurile în care specificau „soluționarea unor dosare” aflate în lucru, dar și a „cooperării internaționale în activități de urmărire penală”.

În Sistemul Electronic de Achiziții Publice din România apar pentru anul 2019 un număr de 63 de anunțuri privind achiziționarea de bilete de avion de către DNA pentru deplasări în străinătate (documentul extras de pe site-ul SEAP este prezentat mai jos în articol). Valoarea acestora se ridică la suma de 167.926,63 lei. Am solicitat DNA în acest context să ne transmită următoarele informații de interes public: ce funcții aveau cei care la momentul respectiv au efectuat deplasări cu avionul în străinătate, care a fost destinația, care a fost scopul deplasării și care au fost beneficiile aduse în urma acelei deplasări în străinătate pentru DNA.

Aflăm din răspunsul oficial al instituției că „din totalul deplasărilor, DNA a suportat contravaloarea integrală a 24 de bilete de avion; contravaloarea a 16 bilete de avion a fost rambursată total sau parțial de organizatorii care au adresat DNA invitația de a desemna participanți; 4 bilete de avion au fost achiziționate pentru specialiștii IT care efectuează cursuri de specializare în cadrul proiectului TADNA 831530, cofinațat de OLAF în proporție de 80% prin programul HERCULE III Asistență Tehnică; 4 bilete de avion nu au fost utilizate, prin urmare nu figurează în tabel. În afara celor evidențiate în tabel, au mai fost achiziționate 35 de bilete de avion pentru participanții străini la Conferința Internațională cu tema «Tendințe în investigarea fraudelor și corupției care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene» desfășurată în perioada 25-26 noiembrie 2019 la București. Alături de reprezentanți ai instituțiilor din România au participat reprezentanți ai parchetelor naționale și ai Serviciilor de Coordonare Antifraudă (AFCOS) din statele membre ale UE, precum și din Ucraina și din Republica Moldova. Costul acestor bilete a fost acoperit prin programul HERCULE III Training cofinanțat de OLAF în proporție de 80%”, se arată în răspunsul celor de la DNA în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO.

Citește și: SONDAJ CURS - Pe cine consideră bucureștenii a fi cel mai pregătit pentru funcția de Primar General. Care sunt problemele care îi interesează pe locuitori

Redăm mai jos biletele achiziționate de Direcția Națională Anticorupție în 2019 care apar în Sistemul Electronic de Achizții Publice, iar apoi informațiile pe larg oferite de DNA pentru deplasări.

Biletele apărute în Sistemul Electronic de Achiziții Publice:

content-image

content-image

content-image

Răspunsul DNA privind deplasările și beneficiile aduse instituției:

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.