Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul general al României: Românii să aibă încredere! Independența procurorilor nu este un privilegiu, este o necesitate!

captura privesc.eu
Augustin Lazar la bilantul DNA

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, susține într-un mesaj cu ocazia Zilei Justiției că românii ar trebui să aibă încredere totală în procurori pentru care independența nu este un privilegiu ci o necesitate a muncii de zi cu zi. Acesta mai susține că Justiția este capabilă să își exercite rolul său în societate asigurându-i pe români că Ministerul Public va acționa în continuare cu imparțialitate și profesionalism pentru a apăra drepturile și libertățile omului.

Fotografie VIRALĂ: Doi săteni din Teleorman stau pe bancă în timp ce pompierii scot apa. Godină: 'Eram sigur că o vor şterge'

Mesajul vine într-un context în care majoritatea parlamentară vorbește de o luptă cu ”Statul Paralel” din care ar face parte si mare parte din structurile Ministerului Public și de aceea prin modificările aduse legilor de organizarea judiciară tocmai trecute prin Parlament și contestate de președintele României și Opoziție sau prin mult discutatele modificări la Codul Penal și Codul de Procedură Penală se aduc modificări în sensul reducerii puterilor procurorilor.

Iată mesajului procurorului general:

”Prima duminică a lunii iulie este dedicată, începând din anul 1994, sărbătoririi Zilei Justiției, moment aniversar, dar și simbolic pentru toți cei care lucrăm în sistemul judiciar, în sensul recunoașterii rolului important pe care justiția îl are în societate. Din acest motiv, Ziua Justiției trebuie să reprezinte un prilej de reflecție și de analiză a parcursului și evoluțiilor înregistrate de sistemul judiciar, în special în conjuncturile extrem de intense din ultimii doi ani. Am în vedere atât seria modificărilor legislative care afectează magistratura și  justiția penală cât și atacurile la adresa judecătorilor și procurorilor, mult mai dure și  mai frecvente în această perioadă.

Cum putem răspunde acestor provocări ale vremurilor, fără a permite împrejurărilor de moment să inducă ideea unei crize de autoritate, încredere și identitate a sistemului judiciar ? În primul rând, prin semnalul de unitate  și de implicare pe care magistratura, judecători și procurori, trebuie să îl dea atunci când sunt în discuție chestiuni fundamentale, care privesc însăși esența justiției, ca serviciu public.

Vezi şi: Pepenele roșu injectat. Cum îl recunoști?

Justiția înseamnă adevăr și dreptate, iar noțiunile de adevăr și de dreptate sunt inerente naturii umane, nu se poate trăi fără ele. Practicarea justiției pentru aflarea adevărului și pentru a se face dreptate este o misiune onorantă: a da supremației legii rangul de normalitate, de regulă în societate, reprezintă o garanție a echilibrului necesar unei ordini sociale democratice. Din acest punct de vedere, avem o responsabilitate imensă față de societate, pe care o putem îndeplini doar prin garanțiile de independență conferite de Constituție.

La rândul său, societatea - din perspectiva nevoii de dreptate socială și a așteptărilor pe care le are de la sistemul judiciar – trebuie să conștientizeze că independența procurorilor este esențială pentru statul de drept, fiind garanția unei justiții imparțiale și eficiente. Independența procurorilor nu este un privilegiu conferit în interesul procurorilor, ci o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și a corectitudinii relației dintre stat și cetățean.

Referitor la acest din urmă aspect, doresc să accentuez rolul constituțional al Ministerului Public de a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale omului, obiectiv prioritar al procurorilor. În acest sens, în cursul anului trecut, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a lansat un proiect privind formarea și perfecționarea profesională a procurorilor în vederea consolidării instituționale, a respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în faza de urmărire penală, precum și  a reducerii numărului de condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Vezi şi: Melancolie, obezitate, transpirație abundentă? Semnele ce indică DEFICITUL de vitamina D

În acest context, doresc să le transmit cetățenilor, justițiabili sau nu, să aibă încredere în procurori, să îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituției, că vom acționa cu profesionalism și imparțialitate pentru a le apăra drepturile și libertățile fundamentale.

Nu în cele din urmă, vreau să îmi exprim respectul și aprecierea față de întreg corpul de magistrați, judecători și procurori, față de celelalte profesii juridice (avocați, notari, executori, personal auxiliar din instanțe și parchete, experți), față de toți cei care, în cadrul sistemului judiciar, își exercită profesia cu responsabilitate față de societate și cetățeni, aplicând și respectând legea.

La mulți ani cu ocazia Zilei Justiției !”, se spune în mesajul lui Augustin Lazăr transmis de Ziua Justiției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.