Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producătorii de energie dau în VILEAG dezastrul produs de OUG 114: reduceri de profit, amânarea investițiilor, distorisiuni ale pieței

www.magnanews.ro
energie electrică

Producătorii de energie spun că aplicarea prevederilor OUG 114 va duce la scăderi ale investițiilor, reduceri ale cifrelor de afaceri, iar prevederile actului normativ încalcă regulile concurenței, ducând, doar în cazul Nucleearelectrica, la o reduce de șase ori a indicatorilor de profitabilitate, scrie Mediafax.

Într-un document al ANRE care cuprinde observațiile companiilor la respectivul act normativ și la metodologia ANRE de stabilire a prețurilor pentru energia electrică vândută de producători, Nuclearelectrica apreciază că scăderea indicatorilor de profitabilitate afecteaza major capacitatea de a finanța proiectele majore de investiții aflate în derulare, printre care retehnologizarea Unitatii 1, investiție de 1,5 miliarde de euro. Nuclearelectrica este în pericol de a trebui să-și asigure finațarea proiectului de retehnologizare a Unității 1 în proporție de 100% din fonduri proprii. „Modelul nostru inițial prevedea pentru retehnologizare o finanțare cu structura 43% fonduri proprii și 57% împrumuturi”, arată documentul.

Citește și: Codrin Ștefănescu ANUNȚĂ RĂZBUNAREA PSD după plecările la Pro România: Ne pregătim să primim între 8 şi 11 parlamentari din alte partide

„Reîntoarcerea la un regim de prețuri reglementate pentru producătorii de energie electrică va avea drept consecință imediată creșterea prețurilor pe piața concurențială, cu efecte negative asupra economiei României în ansamblu, încrederii investitorilor în predictibilitatea politicilor în domeniul energetic și valorii de piață a companiilor afectate. Acest aspect este deja vizibil pe piața OPCOM, prețul energie crescând accelerat din momentul aprobării OUG 114/2018. Piața românească de energie se distorsionează și se încurajează importul de energie în condițiile unui preț ridicat pe piața noastră, realizând-se astfel un transfer de profit din economia românească spre cea străină. In timp, întreaga economia românească va fi afectata ca urmare a scăderii competitivității ceea ce va antrena o scădere a creșterii economice”, arată răspunsul Fondului Proprietatea.

Obligarea Hidroelectrica să vândă energie la prețuri reglementate, mai notează Fondul Proprietatea, a fost identificată de către administratorul judiciar al societății ca reprezentând una dintre cauzele care au condus la insolvența companiei. „De asemenea, dorim să reamintim pe această cale că SN Nuclearelectrica SA este o societate listată la Bursa de Valori București, obligarea societății să vândă energie la prețuri reglementate putând avea consecințe negative cu privire la valoarea societății și posibilitatea acesteia de a realiza investițiile strategice planificate de societate. În ceea ce privește societatea Hidroelectrica există în prezent o strategie de listare a societății la Bursa de Valori București. În același timp, Hidroelectrica este cel mai important activ din portofoliul Fondul Proprietatea, fond listat atât la Bursa de Valori București cât și la London Stock Exchange. Astfel, în situația în care cantitățile de energie vândute pe piața reglementată vor fi semnificative, afectând în mod semnificativ situația financiară a societății, încrederea investitorilor în piața de capital va scădea în mod semnificativ cu efect negativ asupra prețului acțiunilor vândute de societate în cadrul ofertei publice de vânzare”, arată instituția.

Hidroelectrica arată că profitul reglementat stabilit de ANRE va afecta puternic investiţiile în energia regenerabilă. "Metodologia ANRE impune obligaţii care vor conduce la imposibilitatea finalizării/realizării de investiţii, fapt ce va conduce la neîndeplinirea targetului european privind energia regenerabilă stabilit pentru anul 2030. Preţul reglementat care va fi stabilit de către ANRE conform dispoziţiilor Metodologiei ANRE nu asigură veniturile necesare care să justifice profitabilitatea investiţiilor actuale demarate de către companie, cu consecinţe în neîndeplinirea obiectivelor ce se regăsesc în Strategia energetică a României. Astfel, siguranţa sistemului energetic este pusă în pericol pe termen mediu şi lung", spun responsabilii Hidroelectrica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.