Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producătorii piscicoli cer sprijinul statului pentru dezvoltarea acvaculturii în Marea Neagră

Pinterest
ciclon furtuna marea neagra
Directorul executiv al asociaţiei Ro-Pescador, Dragoş Buhai, a declarat, pentru AGERPRES, că Turcia dezvoltă crescătorii de păstrăv curcubeu în Marea Neagră, care au producţie totală de circa 20.000 de tone, iar Bulgaria are în momentul de faţă o producţie anuală de circa 3.500 de tone de midii. Cele două specii marine se regăsesc şi în apele româneşti ale Mării Negre, însă nu sunt exploatate, potrivit sursei.

"Acum, poţi concesiona un luciu de apă în mare, dar este un tarif de circa 1.000 de euro pe hectar, iar dacă ne raportăm la alte state, cum ar fi Franţa, acolo se concesionează cu 99 de euro pe hectar. La noi este o activitate la început şi ar trebui sprijinită cu un tarif mic", a precizat Dragoş Buhai.

În opinia lui, şi cadrul legal de concesionare a luciilor de apă din Marea Neagră trebuie modificat, astfel încât firmele interesate de acvacultura marină să aibă acces mai uşor la suprafeţele de apă.

"În prezent, este un cadru destul de rigid. Luciul de apă se poate concesiona doar pentru o perioadă de patru ani, iar ca să accesezi fonduri europene trebuie să deţii zona cel puţin şapte ani. E destul de descurajant", a mai spus directorul executiv al asociaţiei Ro-Pescador.

Potrivit sursei, bibanul de mare şi vongolele sunt alte două specii care ar putea fi crescute în ferme din Marea Neagră, însă investiţiile nu se pot dezvolta fără sprijinul statului.

Asociaţia Ro-Pescador s-a înfiinţat în anul 2005 şi are ca obiectiv sprijinirea sectorului de pescuit, acvacultură şi procesare a peştelui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.