Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prof. Dr. Irinel Popescu: Robotul daVinci Xi, un instrument desăvârșit pentru chirurgia de catifea

irinel popescu

Spitalul Clinic Sanador, cel mai mare spital clinic privat din țară, și-a completat dotările tehnologice de înaltă performanță cu cea mai nouă generație de tehnologie chirurgicală robotică – Robotul daVinci Xi.  Sistemul daVinci Xi este o platformă robotică sofisticată, proiectată să extindă abilitățile chirurgului și să ofere o alternativă minim invazivă intervențiilor chirurgicale majore. Am discutat cu Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu, părintele chirurgiei robotice în România și coordonatorul echipelor de chirurgie robotică digestivă din cadrul Sanador, despre robotul daVinci Xi.

Care este cea mai mare calitate a robotului daVinci Xi?

Prof. Dr. Irinel Popescu: Robotul chirurgical daVinci Xi este cel mai performant instrument care exista în ziua de astăzi în chirurgie. Robotul ajunge cu instrumentele chirurgicale în spațiile înguste ale cavităților corpului omenesc. Acolo efectuează intervenții de mare precizie, datorită versatilității instrumentelor, în condițiile unei vizibilități absolut perfecte și tridimensionale.

De când sunteți prieten cu robotul daVinci?

Prof. Dr. Irinel Popescu: Din 2008, de când am început chirurgia robotică.

Cum vă descurcați cu acest instrument?

Prof. Dr. Irinel Popescu: Foarte bine. Robotul daVinci Xi este un instrument desăvârșit pentru chirurgia de catifea - chirurgia minim-invazivă. Adaugă mult la chirurgia laparoscopică, în primul rând datorită vederii tridimensionale, dar și posibilității ca instrumentele robotice să aibă acces în spatii înguste și acolo să execute gesturi de foarte mare precizie.

Dacă ar fi să îi găsiti o calitate importantă, care ar fi aceea?

Prof. Dr. Irinel Popescu: Pacientul va avea mai puțin de suferit, va avea mai puține sechele și va avea urmări funcționale mai bune după operațiile cu robotul.

Prof. dr. Irinel Popescu cu 2 mâini sau cu 2 plus 4 mâini?

Prof. Dr. Irinel Popescu: În operația robotică sunt 2 mâini ale chirurgului de consolă, mai sunt 2 mâini ale chirurgului de masă, așa că, dacă mai adăugăm și brațele robotice, numărul mâinilor pare foarte mare.

Este un robot de echipă? Că nu putem să îi spunem om de echipă...

Prof. Dr. Irinel Popescu: Da, fără discuție. În echipă se completează unul cu altul chirurgul de consolă, cu chirurgul aflat la masa pe care este așezat pacientul, și la care brațele robotului și informatica inclusă în acest sistem contribuie la mărirea preciziei și siguranței gesturilor chirurgicale.

Se poate chirurgia viitorului fără robotul daVinci?

Prof. Dr. Irinel Popescu: Robotul daVinci reprezintă deja chirurgia prezentului. Cât despre chirurgia viitorului, aceasta va fi reprezentată de sisteme robotice chiar mai performante decât cel actual.

Cu ajutorul sistemului daVinci Xi și a celei mai experimentate echipe medicale, Sanador oferă o gamă extinsă de intervenții chirurgicale minim-invazive din sfera chirurgiei generale. Printre chirurgii de elită din echipa de chirurgie robotică Sanador se numără Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu, doctor în Științe Medicale, medic primar Chirurgie Generală și promotorul Chirurgiei Robotice în România, și dr. Bogdan Marțian, șeful Secției de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Clinic Sanador. Dr. Marțian abordează prin chirurgie robotică patologia benignă și malignă a aparatului digestiv (esofag, stomac, intestin, colon, rect, ficat, pancreas, căi biliare), ginecologică (uter și anexe), precum și defectele peretelui abdominal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.