Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profitul Shell în T4 a scăzut la 7,3 miliarde de dolari, în timp ce vânzările de GNL au crescut

offshore-technology.com
Royal Dutch Shell

Gigantul GNL Shell a raportat o scădere a profitului său ajustat în al patrulea trimestru al anului trecut, în timp ce vânzările sale de GNL au crescut comparativ cu aceeași perioadă din 2022, scrie lngprime.com.

Firma cu sediul în Marea Britanie a declarat că profitul său ajustat a ajuns la 7,3 miliarde de dolari în trimestrul respectiv, în scădere cu 25,5 % față de 9,81 miliarde de dolari în anul precedent.

Profitul ajustat a crescut cu 17 % față de 6,22 miliarde de dolari în trimestrul anterior.

Venitul atribuibil acționarilor Shell a fost de doar 474 de milioane de dolari și se compară cu 10,4 miliarde de dolari în T4 din 2022 și 7,04 miliarde de dolari în trimestrul anterior.

Shell a spus că veniturile atribuibile acționarilor săi includ și cheltuieli nete de depreciere și redirecționări de 3,9 miliarde USD și mișcări nefavorabile datorate contabilizării la valoarea justă a instrumentelor derivate pe mărfuri.

Aceste taxe și mișcări nefavorabile sunt incluse în elementele identificate care se ridică la o pierdere netă de 6 miliarde de dolari în trimestrul respectiv, a precizat compania.

Fluxul de numerar provenit din activitățile operaționale pentru trimestrul al patrulea a fost de 12,6 miliarde de dolari.

Pentru întregul an 2023, profitul ajustat al Shell a scăzut cu 29 %, la 28,2 miliarde de dolari, în timp ce venitul atribuibil acționarilor Shell a scăzut cu 54 %, la 19,36 miliarde de dolari.

Shell a atribuit această scădere prețurilor mai mici realizate la petrol și gaze, volumelor mai mici și marjelor de rafinare mai mici.

Directorul general Wael Sawan a declarat că Shell "a livrat încă un trimestru de performanță solidă".

"Pe măsură ce intrăm în anul 2024, continuăm să ne simplificăm organizația, concentrându-ne pe furnizarea de mai multă valoare cu mai puține emisii", a spus el.

"În 2023, Shell a returnat 23 de miliarde de dolari acționarilor. În conformitate cu politica noastră progresivă de dividende, Shell își majorează acum dividendele cu 4 procente. De

asemenea, începem un program de răscumpărare de 3,5 miliarde de dolari pentru următoarele trei luni", a spus Sawan.

Vânzările de GNL cresc

Compania a vândut 18,09 milioane de tone de GNL în perioada octombrie-decembrie, o creștere de 7,5 % față de 16,82 milioane de tone în aceeași perioadă a anului trecut.

Vânzările de GNL au crescut cu 13 % față de 16,01 milioane de tone în trimestrul anterior.

Shell a vândut 67,09 milioane de tone de GNL pe parcursul anului 2023, o creștere de 2 procente față de 65,98 milioane de tone în 2022.

Volumele de lichefiere au crescut cu 4,1% de la an la an, la 7,06 milioane de tone în al patrulea trimestru și cu 3% față de 6,88 milioane de tone în trimestrul anterior.

În perioada ianuarie-decembrie, volumele de lichefiere au scăzut cu 5 procente, la 28,29 milioane de tone.

Shell a declarat că volumele de lichefiere au scăzut în principal din cauza nerecunoașterii volumelor legate de Sakhalin.

Firma se așteaptă ca volumele de lichefiere să ajungă la aproximativ 7,0 - 7,6 milioane de tone în T1 din 2024, iar perspectivele reflectă faptul că Prelude FLNG a revenit în funcțiune după o revizie majoră.

Producția totală de petrol și gaze a Shell a crescut cu 2 %, până la 939.000 de barili echivalent petrol pe zi în 2023, în principal datorită accelerării exploatării de noi zăcăminte în Oman, Canada, Australia și Trinidad și Tobago, precum și a unei întrețineri mai reduse la Pearl GTL din Qatar și Trinidad și Tobago.

Producția a fost parțial compensată de derecunoașterea volumelor legate de Sakhalin și de efectele contractului de împărțire a producției în Egipt și Pearl GTL, a precizat Shell.

Câștiguri integrate în domeniul gazelor naturale

Segmentul de gaze integrate al companiei a raportat câștiguri ajustate de aproximativ 3,96 miliarde de dolari în T4.

Aceasta se compară cu 5,96 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut și cu 2,52 miliarde de dolari în trimestrul anterior.

Câștigurile segmentului de 1,72 miliarde de dolari au scăzut față de 5,29 miliarde de dolari în același trimestru din 2022 și de la 2,15 miliarde de dolari în trimestrul anterior.

Comparativ cu trimestrul anterior, câștigurile integrate din sectorul gazelor naturale au reflectat efectul net al unor contribuții mai mari din tranzacționare și optimizare, precum și al prețurilor realizate (creștere de 1.559 milioane de dolari) și al unor volume mai mari (creștere de 81 milioane de dolari), parțial compensate de cheltuieli operaționale mai mari (creștere de 146 milioane de dolari) și de mișcări nefavorabile ale impozitelor amânate, a precizat Shell.

Shell a anunțat luna trecută că se așteaptă la rezultate de tranzacționare și optimizare "semnificativ" mai mari pentru afacerea sa integrată de gaze în T4 din 2023, comparativ cu trimestrul anterior.

Pentru întreg anul 2023, profitul ajustat pentru gazele integrate a scăzut cu 14 %, la 13,9 miliarde de dolari, în timp ce profitul pe segment a scăzut cu 68%, la 7,04 miliarde de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.