DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Program revoluţionar al unui deputat PSD: Program naţional de dotare cu obiecte de igienă

camera deputatilor, vot

Deputatul PSD Aurelia Cristea propune un program naţional de dotare a familiilor care, conform ultimului recensământ, nu beneficiază de o baie funcţională cu obiectele necesare igienei, intitulat "Prima Baie". Deputatul clujean a adresat şi o interpelare premierului Dacian Cioloş, în care solicită ca Guvernul să susţină această iniţiativă. "Am primit cu interes informaţia potrivit căreia Guvernul pe care îl conduceţi dezvoltă un întreg set de măsuri incluse în Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei şi care include o componentă pe care o consider esenţială legată de îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi a locuinţelor persoanelor supuse riscului accentuat de sărăcie. În acest context, vă supun atenţiei şi analizei o propunere iniţiată în urmă cu ceva vreme de către societatea civilă, ai cărei reprezentanţi mi s-au adresat cu solicitarea susţinerii şi promovării acesteia la nivelul factorilor decizionali", spune deputatul clujean, în interpelarea adresată premierului Dacian Cioloş.

Conform sursei citate, iniţiativa urmăreşte susţinerea de către Guvern a unui program naţional de dotare minimală cu obiectele necesare igienei a celor peste 3,4 milioane de gospodării care, conform ultimului recensământ, nu beneficiază de o baie funcţională. "Aceste gospodării sunt situate în special în mediul rural şi supuse unor riscuri uriaşe derivate din lipsă de igienă cauzată de lipsa unei băi funcţionale în interiorul locuinţei. Datele colectate în susţinerea acestei propuneri arată cifre îngrijorătoare: în doar 45% din gospodăriile din România există apă curentă în locuinţă; în 28% din gospodării există un grup sanitar în interiorul locuinţei", se arată în documentul transmis premierului.

Beneficiarii principali ai unei astfel de măsuri ar fi gospodăriile unde există apă curentă, iar costurile minime estimate pentru achiziţia obiectelor sanitare şi de igienă intimă necesare echipării unei băi funcţionale se situează între 190 şi 215 Euro.  "Ca atare, un program de tipul Prima Baie, prin care să fie acordată o subvenţie de 200 Euro pentru astfel de achiziţii, ar fi o abordare oportună şi cu rezultate concrete. Suma menţionată a luat în considerare bunurile care asigură funcţionalitatea unei băi, respectiv satisfacerea necesităţilor fiziologice şi a curăţeniei corporale în condiţii igienice. Ca şi modalităţi de implementare specifice sugerate de către iniţiatori, menţionez: emiterea de vouchere, valabile în magazinele care vor să se acrediteze, strict pentru o listă de produse; înscrierea doritorilor la primăriile din localităţile de reşedinţă, cu depunere de documente privind criteriile de eligibilitate şi o declaraţie pe propria răspundere că vor amenaja o baie funcţională într-un an de la primirea voucherelor; eliberarea voucherelor, cu valabilitate de un an şi posibilitatea de a returna voucherul dacă n-a fost folosit şi cu redepunerea cererii în anul următor", precizează deputatul PSD Cluj.

Aurelia Cristea mai susţine că un astfel de program ar fi primul la scară naţională dedicat creşterii calităţii vieţii în locuinţe şi ar putea fi sincronizat cu programe conexe, de tipul Casa Verde sau Prima Casă, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.