Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Programatorii, în pericol să piardă până la 40% din venitul net actual

sesizare calculator

Conditiile drastice post-aministie fiscala oferite persoanelor fizice autorizate (PFA) ar putea declansa în rândul programatorilor din industria IT, care genereaza 6% din PIB, un exod asemanator celui din domeniul medical, estimeaza compania de consultanta fiscala, contabilitate si audit Contexpert.

"În mod concret, programatorii si informaticienii care colaboreaza cu companii de IT inclusiv multinationale, sub forma de PFA, au de ales între a avea riscul de a achita toate contributiile aplicabile contractelor individuale de munca retroactiv pe cinci ani de zile sau a renunta la PFA, devenind salariati, cu diminuarea aferenta a venitului net", se arata într-un comunicat al Contexpert, citat de Mediafax.

Sorin Istrate, managing partner Contexpert, a declarat ca este putin probabil ca o multinantionala sa preia, fie si partial, socul financiar al renuntarii colaborarilor cu PFA-uri la acest regim fiscal si trecerea acestora pe contract de munca.

"Cu exceptiile de rigoare, pentru câtiva specialisti extraordinari, cel mai probabil ca veniturile nete se vor diminua cu sumele suplimentare de achitat de angajator statului român", a precizat Istrate.

Specialistii din IT se situeaza constant în topul veniturilor si opteaza, de regula, sa-si desfasoare activitatea apelând la alte forme contractuale decât cele de munca, în primul rând din cauza fiscalitatii care le erodeaza veniturile.

În prezent, un PFA în IT suporta o taxare neta de 25,9%, în sistem real, iar daca ar trece la contract de munca, aceasta ar creste pâna la 75 de procente.

Practic, sustine Contexpert, amnistia fiscala pentru PFA-uri obliga companiile IT care folosesc serviciile PFA-urilor fie sa suporte cresterea taxarii pentru a le pastra angajatilor veniturile nete neafectate, fie sa descarce socul noilor taxe catre angajati - adica sa le reduca veniturile nete, riscând ca acestia sa îsi caute de lucru peste hotare.

Autoritatile vor sa descurajeze utilizarea PFA-urilor considerându-le ca principalul motiv al deficitului la bugetul de pensii si de sanatate, contributiile la aceste fonduri fiind nule sau foarte mici.

Un PFA trebuie sa plateasca impozitul pe venit de 16%, contributia de asigurari de sanatate (CASS) de 5,5% la venitul net precum si contributia de asigurari sociale (CAS) de 26,3% din venitul pentru care se încheie contractul de asigurare. În cazul în care au si alte venituri din salarii, eventual un contract de munca pe timp partial la care totalul taxelor nu depaseste 110 lei, PFA sunt exceptate de la plata contributiei la pensii (CAS).

Daca opteaza pentru înregistrarea ca platitor la norme de venit, PFA-ul are un tratament si mai favorabil fiscal, pentru ca taxarea se aplica la o suma fixa anuala indiferent de nivelul venitului realizat.

În concluzie, potrivit Contexpert, obiectivul autoritatilor este de a transforma cât mai multe PFA-uri în salariati, sub amenintarea retratarii veniturilor pe ultimii cinci ani.

"Este evident din recentele propuneri de modificare a Codului fiscal si din campania ANAF ca decizia este de a elimina pe cât posibil avantajele PFA-urilor si de a le determina sa încheie contracte de munca. Indiferent cum se va transpune aceasta abordare în legislatie, domeniul IT va fi unul dintre cele mai afectate", se mai arata în comunicatul citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.