Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Programul ANONIMUL 2023 s-a publicat: sunt așteptați invitați speciali, se organizează ateliere si concerte în perioada 14-20 august la Sfântul Gheorghe

facebook

Programul celei de-a 20-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, care va avea loc în perioada 14 - 20 august la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), este acum disponibil pe https://bit.ly/Anonimul2023. Festivalul se deschide luni, 14 august, cu proiecţia în premieră în România a filmului „Kidnapped”, prezentat anul acesta în Competiţia Oficială a Festivalului de la Cannes. Regia este semnată de Marco Bellocchio care este deţinătorului primului Trofeu Anonimul (pentru filmul „Buongiorno, note”, în 2004), potrivit organizatorilor.

Tot în premieră, în afara competiţiei, vor fi proiectate şi filmele: „Youth (Spring)” semnat de Wang Bing şi „Last Summer” regizat de Catherine Breillat, selectate şi ele anul acesta în cursa pentru Palme d’Or la Cannes, conform news.ro

Filmul documentar „Youth (Spring) | Qingchun” „provoacă bucurie şi consternare în acelaşi timp” (conform celor de la IndieWire) relatând povestea locuitorilor cartierului muncitoresc Liming, situat în apropiere de Shanghai. În fiecare an, tineri între 17 şi 20 de ani îşi părăsesc satele şi se mută acolo unde trăiesc ca adulţi, de multe ori la locul de muncă sau în spaţii insalubre.

„Last Summer | L'été dernier” surprinde un moment din viaţa unei avocate de succes care se angajează treptat într-o relaţie pasională cu fiul soţului său dintr-o căsătorie anterioară, punându-şi cariera şi viaţa de familie în pericol. „Navigând cu o fineţe remarcabilă prin nuanţe şi contraste, Catherine Breillat pictează portretul acestei femei într-un mod extrem de senzorial, dar clinic în acelaşi timp, ajutată de imaginea lui Jeanne Lapoirie”, scria Cineuropa. Regizoarea filmului este de altfel o veterană a festivalurilor importante de film din lume, fiind premiată la Cannes, Berlin, Rotterdam, Chicago sau Veneţia.

Seara filmului românesc de marţi, 15 august, este dedicată premierei naţionale a celui mai nou film regizat de Radu Jude – „Nu aştepta prea mult de la sfîrşitul lumii”, care va putea fi văzut la ANONIMUL imediat după proiecţia din selecţia de la Locarno.

 

Ediţia de anul acesta a festivalului mai cuprinde în lineup un număr de nouă alte filme de lungmetraj românesc, incluse în secţiunea Romanian OFF Section. Printre ele spectatorii vor putea vedea, înainte de lansarea în cinematografe: „Mammalia” în regia lui Sebastian Mihăilescu, „Tigru” regizat de Andrei Tănase, filmele documentare: „Arsenie. Viaţa de apoi” de Alexandru Solomon, „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” de Carla Maria Teaha sau „Între revoluţii” de Vlad Petri şi studiul antropologic al micii comunităţi din Sfântu Gheorghe semnat de Claudiu Mitcu – „Toate râurile se varsă în mare şi marea nu se umple niciodată”.

Programul festivalului cuprinde şi trei secţiuni competiţionale: două competiţii de scurtmetraje (româneşti şi internaţionale) şi o competiţie de lungmetraje care reuneşte cele mai nou filme ale unor autori care au mai fost prezenţi în selecţia ANONIMUL de-a lungul anilor. Toate acestea vor fi prezentate atât în cinematograful amenajat în camping, cât şi în sălile de cinema din Green Village.

Trofeul ANONIMUL, în valoare de 3000 de euro, va fi acordat în urma voturilor primite de la public.

Premiile pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc, respectiv internaţional, vor fi oferite de asemenea în urma voturilor primite şi sunt în valoare de 1000 de euro fiecare.

Fundaţia Anonimul va acorda şi anul acesta Premiul „Ovidiu Bose Paştină”, în valoare de 1000 de euro, unui scurtmetraj din competiţia românească sau internaţională.

Ediţia aniversară de anul acesta va fi închisă de „Filmul Oficial al Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, Partea A”, semnat de invitata specială a festivalului, regizoarea japoneză Naomi Kawase, ce va fi prezentă la Sfântu Gheorghe pentru a accepta, în cadrul galei de închidere, Trofeul ANONIMUL pentru contribuţia sa la frumuseţea cinematografiei universale.

Naomi Kawase va introduce o parte din filmele sale din programul festivalului şi se va întâlni cu publicul şi invitaţii de la Sfântu Gheorghe într-un masterclass pe care aceasta îl va susţine la ANONIMUL.

Printre surprizele ediţiei de anul acesta se numără concertul susţinut de formaţia Şuie Paparude în închiderea festivalului şi show-ul hibrid al trupei Dl Goe după albumul „Fata Morgana” a cărui muzică este ilustrată de o serie de clipuri care formează un film.

Accesul la toate proiecţiile din cadrul festivalului este gratuit. Accesul la proiecţiile care au loc în sală, în Complexul Cinema Green Village, este condiţionat de deţinerea unui bilet cu valoare 0, care asigură rezervarea locului la proiecţie şi care poate fi obţinut de pe platforma Eventbook.ro. Pentru fiecare zi de proiecţie, biletele vor fi disponibile pe platformă din ziua precedentă, începând cu ora 10:00. Comenzile sunt limitate la 4 bilete / adresă de e-mail.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.