DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Proiect de ULTIM MOMENT, după raportul pe activitatea instanţelor: Ce măsuri pentru reducerea duratei proceselor prevăd parlamentarii

http://epochtimes-romania.com
dosare

Preşedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, senatorul Robert Cazanciuc, a iniţiat, alături de un număr de 21 de senatori şi deputaţi PSD, procedura de modificare şi completare a Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, potrivit unui comunicat remis ŞTIRIPESURSE.RO.

Citeşte şi: Renate Weber DESFIINŢEAZĂ din temelii legea anti-defăimare propusă de Dragnea: 'Mă bat cu ORICINE pentru dreptul la exprimare...'

Propunerea legislativă vizează reducerea duratei proceselor având în vedere perioadele excesiv de lungi de soluționare a cauzelor în materia contenciosului administrativ, cu consecințe economice importante asupra unor instituții publice sau agenți economici, cu afectarea unor drepturi ale angajaților, precum şi supraaglomerarea instanţelor de judecată învestite cu soluționarea acestui tip de acțiuni.


În prezent, activitatea instanţelor este dominată de materia contenciosului administrativ, care reprezinta aproximativ 30% din activitatea tribunalelor şi curţilor de apel şi aproape 40% din activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.


Potrivit  Raportului privind starea justiţiei pentru anul 2016:

"În materia contenciosului administrativ şi fiscal, în anul 2016, numărul cauzelor nou intrate a fost de 139.407 dosare, cu 23.713 dosare mai mult decât în 2015, ceea ce reprezintă o creştere cu 20,5%". Această tendinţă de creştere s-a menţinut ca tendinţă generală. „Comparativ, în 2008 erau înregistrate pe această materie 44.227 de cauze nou create. Cu toate acestea creşterea înregistrată în anul 2016 faţă de anul 2008 a fost cu 95.180 dosare ceea ce reprezintă 215,21 %".

Citeşte şi: Pleşoianu îl PUNE LA ZID pe Liviu Dragnea, în contextul luptei contra 'Statului Paralel': 'Un miting de amploare PSD-ALDE ar fi schimbat lucrurile...'

Modificările propuse la Legea 554/2004 au în vedere şi următoarele argumente:

La nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în materia contenciosului administrativ, încărcătură mare de cauze pe complet de judecată a determinat ca între data sesizării instanţei şi data acordării primului termen de judecată sa treacă o perioadă medie de 2 ani, fiind o ingerinţă în dreptul justiţiabilului - instituţie publică sau cetățean - la soluţionarea în termen rezonabil a cauzei sale. Diversitatea de litigii cu care este învestită în calea de atac Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu justifică întotdeauna competenţa de soluţionare specială, cum sunt cauzele privind corecţii financiare cu valori de aproximativ 1.000 de lei, care se soluţionează în ani.

La nivelulul tribunalelor – instanţa de fond de drept comun în materia contenciosului administrativ - numărul de dosare nou intrate în anul 2016 în această materie reprezintă 28,7% din numărul total de dosare nou intrate, în timp ce numărul total de dosare nou intrate în materie civilă reprezintă 15,9% iar în materia litigiilor cu profesionişti reprezintă 12,4%. Ca urmare, în dosarele din această materie trece o perioada îndelungată între depunerea cererii și momentul începerii judecății, care poate ajunge pănă la un an la instanțele de drept comun. La acest termen se adaugă durata procedurilor judiciare – dezbateri, incidente procedurale, soluții, motivări, căi de atac, eventuale rejudecări – soluționarea unui dosar patru-cinci, fără procedura de executare a hotărârii.

Citeşte şi: DOLIU în sportul românesc: O fostă handbalistă de la Oltchim şi HCM a MURIT la 32 de ani

Având în vedere că actul administrativ se pune în executare de îndată, iar contestarea sa nu suspendă aceasta executare, situația de mai sus afectează în substanța sa accesul cetățeanului la justiție și dreptul de rezolvare a problemei litigioase într-un termen rezonabil.

În consecintă, este necesară adoptarea unor modificări legislative care să aibă următoarele efecte:
să reducă durata de soluţionare a dosarelor;
să creeze premisele legale ale respectării în mod real a dreptului de acces la instanţă;
să elimine acele mecanisme procedurale ce generează mari întârzieri fără a aduce un beneficiu procesual care să le justifice.

Un ultim argument care justifică inițierea proiectului de modificare a Legii 554/2004 este necesitatea punerii acesteia în acord cu deciziile Curtii Constituţionale pronunţate în materie şi corelarea prevederilor acestora cu modificările care au intervenit la Codul de procedură civilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Smart Start USA

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.