Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect exploziv depus în Parlament de un deputat UDMR: Eliminarea limbii române din probele de la BAC pentru elevii minoritari

bacalaureat

Deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György propune, într-un proiect de lege depus la Parlament, eliminarea probei de limba română la evaluarea de la clasele a VI-a, a VIII-a şi la examenul de bacalaureat pentru elevii din unităţile şcolare cu predare în limbile minorităţilor naţionale.

Proiectul modifică în acest sens Legea educaţiei naţionale.

Potrivit proiectului, articolul 74 al. 4 din Legea educaţiei se modifică astfel: "La finalul clasei a VI-a, toate şcolile organizează şi realizează evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe. Proba de limbă şi comunicare va cuprinde limba maternă şi limba modernă". În prezent, textul se referă la limba română şi limba modernă I, iar pentru elevii din clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, şi limba maternă.

De asemenea, proiectul propune eliminarea probei de limba română şi la evaluarea naţională susţinută de elevii minorităţilor naţionale din clasa a VIII-a, precum şi la examenul de bacalaureat.

Iniţiatorul precizează în expunerea de motive a proiectului că elevii care şi-au terminat studiile în limba română trebuie să susţină şase examene la bacalaureat, iar cei care au studiat în altă limbă susţin opt teste.

"Aceasta este o deosebire clară pe bază de limbă, care restrânge dreptul elevilor care au studiat în altă limbă decât cea română în a obţine diploma de bacalaureat, condiţie obligatorie pentru a-şi continua studiile la facultate", motivează Kulcsár-Terza József-György, precizând că acest lucru reprezintă "o discriminare".

Proiectul se află în consultare publică la Camera Deputaţilor, care este prima cameră sesizată, Senatul fiind for decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.