Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect uriaș al MAI în zona de nord a Bucureștiului: Spital nou cu aproape 500 de paturi. Când va fi gata investiția

Inquam Photos / Octav Ganea
MAI ministerul afacerilor interne Inquam Photos

Proiect uriaș al MAI în zona de nord a Bucureștiului: Spital nou cu aproape 500 de paturi. Când va fi gata investiția

Ministerul Afacerilor Intyerne (MAI) anunță, printr-un comunicat de presă, demararea unui proiect uriaș, și anume începerea construcției la noul sediu al Spitalului Dimitrie Gerota.

"În data de 29 ianuarie 2024, în prezența ministrului Afacerilor Interne, domnul Cătălin Predoiu, și a Ambasadorului Republicii Turcia la București, Excelența Sa domnul Özgür Kıvanç Altan, a avut loc ceremonia de semnare a contractului de proiectare, execuție și dotare a obiectivului de investiții „Sediul nou pentru spitalul de urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.

Unde va fi amplasat spitalul și ce a spus ministrul Predoiu

Proiectul, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, are ca obiectiv general construirea în zona de Nord a capitalei a unui sediu nou, la standardele actuale de calitate și în acord cu cele mai bune practici internaționale, în scopul oferirii de servicii de îngrijiri medicale integrate, având în vedere următoarele premise: asigurarea accesului personalului MAI, a locuitorilor Municipiului București, precum și a altor persoane, care se prezintă la sediul acestuia pentru servicii de sănătate de calitate.

Semnarea contractului de proiectare, execuție și dotare, care are o valoare de 1.240.571.360,24 lei fără TVA, reprezintă o etapă importantă în realizarea proiectului și concretizarea unor eforturi instituționale consistente.

În cadrul ceremoniei, ministrul Cătălin Predoiu a declarat: „Este fără îndoială o victorie și orice victorie, evident că ne bucură. O victorie obținută cu greu ne bucură și mai mult. S-a muncit enorm pentru acest proiect de către colegii pe care am onoarea să îi reprezint astăzi. S-a trecut peste dificultăți, s-a ajuns la o colaborare eficientă atât la nivelul Guvernului, cât și la Ministerul Sănătății, totul aliniindu-se în mod favorabil pentru a începe concret implementarea proiectului.”

Contractul a fost semnat de doctor chestor de poliție medic dr. Alida Moise, directorul general al spitalului Gerota

Contractul a fost semnat de doamna doctor chestor de poliție medic dr. Alida Moise, directorul general al spitalului Gerota, și de reprezentantul asocierii celor două companii din Turcia câștigătoare ale contractului.

Proiectul “Sediul nou pentru Spitalul de Urgență al MAI Prof. Dr. Dimitrie Gerota” – cod PNRR/2022/C12/MS/12.1/Infrastructura spitalicească publică nouă este realizat în cadrul apelului MS-0212, Pilonul V: Sănătate și reziliență instituțională, Componenta 12: Sănătate, Investiția: 12. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice și are un buget total de 2.040.142.140,00 lei din care valoarea eligibila din PNRR de 1.028.643.096,00, valoare TVA eligibil aferent PNRR 195.442.188,00 lei și valoare contribuție proprie inclusiv TVA 816.056.856,00lei.

Noua clădire va fi dotată cu 490 de paturi, dintre care 400 în secțiile medicale pentru spitalizare continuă, 40 de paturi pentru spitalizare de zi și 50 de paturi pentru anestezie și terapie intensivă.

Clădirea va avea regim de înălțime de 2S+6E+Et+heliport, suprafață totală construită la sol: 12.884 mp, suprafața construită desfășurată spital: 72.103 mp și a corpului tehnic:4.768 mp,

Configurația funcțională propusă, realizată pe centre medicale, permite o flexibilitate mare, asigurând utilizarea la maximum a capacităților tehnice și a resurselor umane, precum și circuite corecte din punct de vedere epidemiologic.

Structura de rezistență a clădirii este proiectată după conceptul de izolare a bazei, în scopul reducerii răspunsului seismic al structurii, prin utilizarea unor izolatori seismici.

Noul sediu al spitalului va fi dotat cu un sistem integrat de management al clădirii

Sistemul informatic medical al noului spital va permite trasabilitatea procedurilor medicale, a resurselor spitalului și a pacientului, asigurând monitorizarea în timp real a factorilor determinanți ai siguranței actului medical. Informațiile vor fi actualizate continuu și vor fi disponibile instantaneu la toate nivelurile.

Totodată, noul sediu al spitalului va fi dotat cu un sistem integrat de management al clădirii, care va permite controlul și monitorizarea tuturor subsistemelor din componența clădirii, inclusiv subsistemul electric, subsistemul de gaze medicale, subsistemul voce-date, subsistemul de securitate și control acces, subsistemul de detecție, alarmare și stingere incendii etc.

În vederea respectării standardului NZEB (nearly Zero-Energy Building – Clădire cu consum de Energie aproape Zero) pentru clădiri cu consum de energie aproape de zero, noul spital va utiliza pentru încălzire apa termală ce va fi extrasă din două puțuri executate la aprox. 3000 m adâncime, construcția fiind amplasată pe unul dintre cele mai mari bazine de apă termală din România.

Amplasarea geografică a sediului noului spital este strategică, în zona de Nord a capitalei, în apropierea celor două Aeroporturi Internaționale Henry Coandă Otopeni și Aurel Vlaicu Băneasa, asigurând servicii medicale de urgență într-una din cele mai aglomerate zone de intrare/ieșire din București, unde nu există la acest moment un spital de urgență", transmite MAI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.