Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiectul de recuperare a memoriei deţinuţilor politic care au participat la lucrările de la Cazinoul din Constanţa va fi început de IICCMER

IICCMER

Cercetătorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului vor începe proiectul de recuperare a memoriei deţinuţilor politic care au participat la lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa. la începutul anilor ’50. Un mesaj al unor deţinuţi care au participat la lucrările respective a fost găsit în luna mai, zidit în fereastra scoică dinspre mare, din sala de spectacole a Cazinoului, relatează News.ro.

Citește și: Marea Neagră mai face o victimă: un bărbat s-a înecat la Costinești; bilanțul morților ajunge la șase

”Joi, 9 iulie, experţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-au reunit în vederea planificării detaliate a proiectului pentru recuperarea memoriei foştilor deţinuţi politic care au participat la reabilitarea Cazinoului din Constanţa la începutul anilor ‘50. Echipa care lucrează la acest proiect amplu, formată din şase cercetători IICCMER şi cinci colaboratori externi, a discutat acţiunile necesare pentru demararea investigaţiei, planul de cercetare şi sarcinile ce revin fiecărui membru pentru realizarea obiectivelor stabilite”, se arată într-un comunicat de presă al Institutului.

Potrivit sursei citate, după 70 de ani, un bilet semnat de 16 deţinuţi politic a fost găsit, în luna mai a acestui an, în zidurile edificiului, în timpul lucrărilor de reabilitare.

Bucata de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment este datată 31 decembrie 1951, atunci când autorităţile comuniste reabilitau monumentul de pe faleza oraşului, distrus în urma bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial. Este posibil ca multe alte astfel de mesaje să se afle în continuare zidite în pereţii Cazinoului.

”Având în vedere scopul şi obiectivele IICCMER, instituţia va realiza o investigaţie profesionistă în acest sens, care presupune: Reconstituirea biografiilor deţinuţilor politic implicaţi şi redarea cu cât mai mare acurateţe a episodului restaurării Cazinoului din Constanţa, la începutul anilor ’50; Întocmirea unui Raport de cercetare asupra contextului politic în care autorităţile comuniste au decis să utilizeze forţa de muncă a deţinuţilor politic pentru lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanţa; Realizarea de interviuri cu urmaşii respectivilor deţinuţi politic, precum şi colectarea de fotografii, documente, artefacte legate de episodul reabilitării Cazinoului din 1951-1951 şi de trecutul deţinuţilor politic care au lucrat la reabilitare; Implicarea în realizarea unei expoziţii permanente consacrate acestui episod, care să includă mărturiile îngropate de deţinuţii politic în zidurile Cazinoului în anii ’50 şi orice alte documente sau piese cu valoare patrimonială sau istorică ce vor fi descoperite pe parcursul lucrărilor de restaurare şi reabilitare a construcţiei, dar şi documente relevante, deţinute de instituţiile arhivistice din ţară”, scrie în comunicat.

Pentru eficienţa proiectului, Institurul îşi propune încheierea unor parteneriate cu Primăria Constanţa, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România - Constanţa, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Arhivele Naţionale ale României şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Un mesaj al unor deţinuţi politic care au lucrat în anii '50 la repararea Cazinoului din Constanţa a fost găsit în timpul lucrărilor de reabilitare a monumentului care au loc în această perioadă. Scrisoarea deţinuţilor era zidită în fereastra scoică dinspre mare, din sala de spectacole a Cazinoului.

"Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţii politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoş Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu”, este mesajul găsit de echipa de constructori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.