Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiectul Energean va stoca CO2 în puțurile de petrol epuizate de pe coasta Greciei

moneycontroller.co.uk
energean

Proiectul Energean de captare și stocare a carbonului (CCS) pentru puțurile epuizate din zona Prinos, în partea de nord a Mării Egee, a intrat în faza pregătirilor finale. Compania estimează că proiectul va fi pus în funcțiune în trei ani, anunță balkangreenenergynews.com.

Proiectul CCS are în vedere stocarea CO2 sub câmpurile petroliere maritime ale Energean din bazinul Prinos, situat în Golful Kavala din Marea Egee, lângă insula Thassos. Proiectul prevede exploatarea sondelor epuizate la zăcămintele de petrol Prinos și Epsilon. Energean a menționat că a epuizat trei sonde de petrol din zonă din 2009.

Ideea este de a pregăti rezervoare geologice subterane în care dioxidul de carbon captat din emisiile industriale va fi transportat prin conductă sau navă.

Carbonul este planificat să fie stocat permanent în puțuri uzate și epuizate, la adâncimi de la 1.900 la 4.200 de metri. Volumul de depozitare este estimat la 93,4 kilometri cubi.

Energean a selectat compania Halliburton din Statele Unite pentru a realiza un studiu de fezabilitate. O prezentare a proiectului va avea loc în aprilie și s-a anunțat că sistemul ar putea fi pus în funcțiune în termen de trei ani.

Concesiunea Prinos poate primi emisii totale din sectorul manufacturier grec timp de 10 ani, începând din 2025, a spus compania petrolieră. Compania Energean, originară din Grecia, are sediul la Londra.

Proiectul CCS va fi susținut din fonduri UE

Companiile petroliere se îndreaptă către tehnologiile CCS pentru a atinge neutralitatea carbonului. Pe de altă parte, criticii susțin că astfel de soluții sunt ineficiente și că CCS este o scuză pentru ca industria combustibililor fosili să exploateze în continuare petrol și gaze.

Cu toate acestea, proiectul de la Prinos a fost inclus în Planul Național de Recuperare și Reziliență Grecia 2.0 pentru granturi și împrumuturi ieftine. De asemenea, compania a depus o cerere la Fondul de inovare al Uniunii Europene.

Energean a semnat luna trecută un memorandum de înțelegere cu Shell Egipt privind cooperarea în decarbonizarea și tranziția energetică a Egiptului. Compania a anunțat că va contribui la eforturi folosind experiența din proiectul de la Prinos.

Potrivit Energean, principala provocare a tehnologiei CCS este de a obține capacitatea de a conecta emițători mari de dioxid de carbon cu structuri geologice adecvate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.