Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Promisiunea talibanilor în fața lumii: 'Vrem să construim viitorul și să uităm ce s-a întâmplat în trecut'

news.ro
Zabihullah Mujahid purtătorul de cuvânt al talibanilor

În primul său interviu la o conferinţă de presă occidentală de când talibanii au preluat controlul deplin asupra Afganistanului, unul dintre liderii grupului a oferit un portret al unui grup intenționat să reconstruiască o țară spulberată de decenii de război.

„Vrem să construim viitorul și să uităm ce s-a întâmplat în trecut”, a spus purtătorul de cuvânt, Zabihullah Mujahid (foto), într-un interviu pentru The New York Times, relatează Blacknews.ro. El a respins temerile pe scară largă conform cărora talibanii se răzbună deja asupra celor care s-au opus și doresc să reimpună controalele dure asupra femeilor care i-au făcut notorii atunci când au condus țara în urmă cu 20 de ani.

Interviul a venit la doar o zi după ce Mujahid le-a avertizat pe femeile din Afganistan că ar putea fi cel mai sigur pentru ele să rămână acasă până când mai mulți luptători talibani de bază vor fi instruiți cu privire la modul de a nu le maltrata.

A fost o recunoaștere notabilă a numeroaselor schimbări aduse societății afgane care i-au întâmpinat pe talibani când au reintrat într-un oraș pe care nu îl controlaseră acum două decenii.

Multe dintre aceste schimbări le implică femei. Nu numai că au fost libere să plece de acasă neînsoțte – îmbrăcate după cum considerau potrivit – și s-au întors la școală și la locuri de muncă, iar imaginile lor puteau fi văzute pe orice, de la panouri publicitare până la ecrane TV.

Miercuri, liderul taliban a sugerat că femeile vor fi libere să-și reia rutina zilnică pe termen lung.

Preocupările că talibanii le vor obliga din nou să rămână în casele lor sau să-și acopere fețele sunt nefondate, a spus el. El a adăugat că cerința ca acestea să fie însoțite de un tutore de sex masculin, cunoscut sub numele de mahram, a fost înțeleasă greșit. Se aplică numai călătoriilor de trei zile sau mai mult, a spus el.

„Dacă merg la școală, la birou, la universitate sau la spital, nu au nevoie de un mahram”, a spus Mujahid, care este și purtătorul de cuvânt al talibanilor.

El a oferit, de asemenea, asigurări afganilor care încearcă să părăsească țara, spunând – contrar rapoartelor de știri bazate pe conferința de presă de marți, inclusiv în The Times – că celor cu documente de călătorie valabile nu li se va împiedica intrarea în aeroport.

„Am spus că persoanelor care nu au documente adecvate nu li se permite să meargă”, a spus Mujahid. „Au nevoie de pașapoarte și vize pentru țările în care urmează să plece pe calea aerului. Dacă documentele lor sunt valabile, atunci nu vom întreba ce făceau înainte ”.

De asemenea, el a negat acuzațiile potrivit cărora talibanii au căutat foști interpreți care au lucrat pentru armata americană și a susținut că vor fi în siguranță în propria țară. Și și-a exprimat frustrarea față de eforturile de evacuare occidentale.

„Nu ar trebui să se amestece în țara noastră și să ne ia resursele umane: medici, profesori și alte persoane de care avem nevoie aici”, a spus Mujahid. „În America, ei ar putea deveni spălători de vase sau bucătari. Este inuman”.

În ultimul deceniu, Mujahid a fost o legătură cheie între militanți și mass-media, dar faţa lui era necunoscută. Miercuri, el a acordat interviul la Ministerul Informației și Culturii, în timp ce liderii talibani și alți brokeri de putere afgani se angajau în discuții prelungite despre forma viitoare a țării.

Mujahid este văzut ca fiind probabil viitorul ministru al informației și culturii. Fluent atât în ​​pașto, cât și în dari, principalele limbi ale țării, Mujahid, în vârstă de 43 de ani, s-a descris ca fiind originar din provincia Paktia și absolvent de jurisprudență islamică de la binecunoscuta madrasă Darul Uloom Haqqania din Pakistan.

Mujahid și-a exprimat speranța că talibanii vor construi relații bune cu comunitatea internațională, subliniind domeniile de cooperare în domeniul antiterorismului, eradicării opiului și reducerea refugiaților către Occident.

Deși a încercat să transmită o imagine mult mai tolerantă a talibanilor, Mujahid a confirmat: muzica nu va fi permisă în public.

„Muzica este interzisă în Islam”, a spus el, „dar sperăm că putem convinge oamenii să nu facă astfel de lucruri, în loc să îi presăm”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.