Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pronosticul unui economist: Ar fi trist să asistăm la noi taxe

variante

Economistul Bogdan Glăvan, fost consilier al premierului Ludovic Orban, nu exclude o creștere a taxelor în actuala guvernare, deși premierul Florin Cîțu a spus în repetate rânduri că nu va crește fiscalitatea.

„Hai să recapitulăm istoria.

După boom-ul din 2004-2008 a venit criza. Și odată cu criza a venit dl. Boc cu politica de austeritate, o politică 99% etatistă, așa cum am spus la vremea respectivă. A crescut TVA, au fost impuse taxe noi, au fost reduse salariile bugetarilor cu 25%. Reformă cu drujba, fără legătură cu liberalismul.

Unde suntem azi?

- Prețurile cresc ca în 2008, e frenezie imobiliară, lumea sparge banii. Deficitul bugetar, crescut ca urmare a pandemiei, e la un nivel ridicat.

- Așteptăm banii din PNRR, însă nimeni nu spune că acești bani vor alimenta și mai mult cererea și tensiunile (deficit extern etc.) dintr-o economie unde producția nu ține pasul cu comenzile.

- Unii economiști cer de multă vreme creșterea taxelor.

- În PNRR sunt aluzii destul de transparente la creșterea impozitării, deci nu vom putea spune că nu am știut ce se pregătește.

- Dl. Boc este intens mediatizat.

Da, și eu cred că creșterea fiscalității pândește după colț. Ar fi trist să asistăm la noi taxe, dar asta se întâmplă când colectarea taxelor existente este mai proastă ca în Bulgaria, când reformele sunt sublime dar lipsesc cu desăvârșire, când la putere ajunge cineva ros de vanitate (vanity, his favorite sin, remember?).

Da, și eu cred că echipa de șoc Cîțu-Boc nu ar putea produce altceva decât o ajustare macroeconomică FMI-style. Corespunde atât cu expertiza cât și cu pedigree-ul intelectual al echipei”, a scris Bogdan Glăvan pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.