Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propaganda politică cu minori trebuie sanctionată conform Ombudsmanul Copilului

smartradio.ro
elevi rusia copii

Ombudsmanul Copilului pledează pentru sancționarea persoanelor care implică minorii în activitatea, propaganda/agitația politică. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul conferinței de presă din 1 iunie curent, prilejuită de prezentarea concluziilor Raportului Tematic „Utilizarea imaginii copiilor în campaniile electorale”, realizat de către Avocatul Poporului pentru drepturile copilului.

Ombudsmanul Copilului a monitorizat campania electorală în alegerile prezidențiale din Republica Moldova din 2020, atenționând asupra utilizării imaginii și muncii copiilor de către candidații sau partidelor politice în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, în scopul formării imaginii și promovării candidatului politic. Astfel, pe parcursul perioadei de monitorizare 1 octombrie - 1 noiembrie 2020 (I tur al alegerilor) și 2 noiembrie -15 noiembrie 2020 (al II-lea tur de scrutin), au fost identificate 96 de cazuri de utilizare a imaginii minorilor în mediul on-line, 3 cazuri de utilizare a imaginii minorilor în afișe, pliante, spoturi video, 96 de cazuri când întrunirile electorale s-au desfășurat cu participarea minorilor și 6 cazuri de utilizare a forței de muncă a copiilor pentru repartizarea materialelor publicitare electorale.

De asemenea, Maia Bănărescu a lansat în anul 2021 un chestionar privind consultarea opiniei copiilor în legătură cu participarea lor la procesele electorale, cu perioada de chestionare între 11-26 martie, în urma căruia s-a constat că 44.7% din respondenți cunosc ce reprezintă un proces electoral, 64,9% au spus că au fost informați despre drepturile lor în cadrul acestui proces la școală. 134 din copiii participanți la chestionar au afirmat că au participat la cel puțin una din întâlnirile candidaților electorali cu alegătorii împreună cu părinții sau cu unul din părinți, pe când 130 au participat în cadrul școlii, la propunerea unui profesor, iar 72 dintre respondenți au participat singuri, la inițiativa proprie. 64 dintre copiii afirmă că au fost implicați la distribuirea pliantelor, broșurilor, ziarelor unui candidat în campania electorală fără a primi o remunerare, în schimbul remunerării au fost implicați un număr de 30 de respondenți (copii).

În raport se constată lipsa unor prevederi clare în vederea sancționării actorilor electorali care folosesc copiii și imaginile copiilor cu încălcarea standardelor internaționale; lipsa pregătirii speciale pentru a încuraja dezvoltarea de medii și circumstanțe în care copiii pot dezvolta abilități în materie de politică. Cadrul legal nu stabilește îndatorirea pentru deținătorii de obligații de a implementa corespunzător, nu de a limita, implicarea copiilor sau antrenarea copiilor în procesul electoral.

Maia Bănărescu a subliniat că standardele internaționale interzic utilizarea imaginii copilului, dar nu și participarea voluntară a lui la procesele decizionale ce-l vizează. Comentariile nr. 12, 14 și 20 al Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului prevăd expres faptul că opinia copilului și participarea acestuia urmează a fi luată în considerație în legătură cu orice segment, în orice domenii asupra cărora copilul manifestă interes în corespundere cu dezvoltarea și cu maturitatea sa fiziologică și psihologică.

Încă în anul 2017 Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a propus Guvernului inițierea procedurii de completare a Legii nr.26-XVI privind întrunirile, Codului contravențional cât și Codului penal cu prevederi concrete care ar încrimina organizatorii întrunirilor pentru atragerea la manifestații cu caracter politic a minorilor sub 18 ani. Ombudsmanul Copilului mai propune completarea cadrului normativ, în special legislația electorală cu reglementări exprese cu privire la interzicerea utilizării imaginii copiilor (minorilor) în campaniile electorale, referendumuri, în acțiuni de agitație/propagandă politică și care prezintă pericol pentru viața și sănătatea minorului sau lezează onoarea și demnitatea minorului fără consimțământul părinților/reprezentantului legal; revizuirea Legii nr. 338/1994 privind drepturile copilului reieșind din realitățile sociale actuale, inclusiv în aspect de accesibilitate, previzibilitate și claritate a prevederilor legale.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului reiterează necesitatea implementării unor mecanisme suplimentare pentru combaterea utilizării imaginii și/sau muncii copilului în scopuri electorale sau politice.

Maia Bănărescu s-a adresat concurenților electorali și altor persoane implicate în campaniile electorale cu îndemnul să trateze copiii cu respectarea demnității lor umane și să nu admită acțiuni care să le afecteze viața privată. Ombudsmanul Copilului cheamă furnizorii de servicii media să nu distribuie publicitate bazată pe imagini ale copiilor, să asigure furnizarea de informații veridice, corecte și adaptate gradului de maturitate a copiilor. Către părinți și profesori, alte persoane implicate în creșterea și educarea copiilor, Maia Bănărescu vine cu îndemnul ca aceștia să informeze corect copiii despre procesele electorale, cu asigurarea explicării drepturilor derivate din acestea.

Ombudsmanul Copilului are un mesaj și pentru copii: „Participați activ și implicați-vă atunci când considerați că acțiunile ce derivă din procesele electorale vă vizează!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.