Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunere inedită la ONU - Banii confiscați dictatorilor să fie folosiți pentru ajutarea refugiaţilor

consiliul de securitate ONU

O organizaţie neguvernamentală condusă de un fost ministru de externe canadian propune ca fondurile confiscate dictatorilor să fie utilizate pentru ajutarea refugiaţilor, iniţiativă care va fi supusă joi aprobării ambasadorilor acreditaţi la Naţiunile Unite şi la organizaţii internaţionale cu sediul la New York, informează France Presse preluată de Agerpres.

Aceasta este una dintre recomandările pe care această organizaţie, Consiliul mondial pentru refugiaţi (CMR), le va face într-un raport intitulat "Un apel la acţiune: transformarea sistemului mondial pentru refugiaţi", care va fi făcut public cu această ocazie.

Potrivit textului, circa 68,5 milioane de persoane sunt refugiate sau strămutate în lume, alungate din căminele lor de război, foamete şi catastrofe.

"Atât de mulţi oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele încât sistemul care îi susţine şi îi protejează pe refugiaţi în lume este realmente ameninţat", a declarat fostul ministru canadian Lloyd Axworthy pentru AFP.

"Noi trebuie să începem să-i atacăm pe băieţii răi, cei care creează conflicte, furând ţara", a spus el într-o declaraţie telefonică.

Confiscarea bunurilor lor dobândite necuvenit "ar permite degajarea de noi fonduri pentru refugiaţi", dar şi reducerea presiunii financiare care se exercită asupra ţărilor gazdă, unele dispunând de resurse foarte limitate, a precizat fostul ministru.

"Regimurile opresive, responsabile de o mare parte a migraţiei forţate, sunt în numeroase cazuri corupte, ele fură comorile ţării lor şi plasează banii şi alte active în străinătate", subliniază raportul.

Axworthy propune să se apeleze la tribunale pentru a confisca fonduri blocate în conturi îngheţate din cauza sancţiunilor, pe care Banca Mondială le estimează la zeci de miliarde de dolari.

El citează ca exemplu o procedură în Franţa din 2017 împotriva lui Teodorin Obiang, fiul preşedintelui Guineei Ecuatoriale, care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi o amendă de 30 de milioane de euro, de asemenea cu suspendare, dintre care două treimi au fost utilizate apoi de o organizaţie caritabilă pentru a ajuta populaţia ţării.

Săptămâna trecută, Consiliul mondial pentru refugiaţi şi-a prezentat recomandările Uniunii Africane, care a decis să pună în aplicare unele dintre ele la nivel regional.

Raportul evocă de asemenea exodul masiv de populaţie din Birmania, Siria şi Africa subsahariană, ca exemple.

El subliniază că SUA - aflate altădată în avangarda reinstalării refugiaţilor - au primit în 2018 cel mai mic număr de solicitanţi de azil în ultimele patru decenii, în timp ce xenofobia ia amploare pe mai multe continente.

CMR a fost creat în 2017 într-un moment maxim al crizei mondiale a refugiaţilor având ca obiectiv să propună noi idei pentru a încerca să răspundă acestei urgenţe umanitare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.