Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunere radicală pentru cererile DNA care 'blochează activitatea Parlamentului'

comisie_juridica_cdep

Comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat, responsabile de avizarea legală a legilor, sunt în ultima perioadă încărcate de solicitările DNA. Pentru ca activitatea Parlamentului să nu fie blocată de volumul imens de muncă al aleşilor jurişti, fostul jurnalist şi senator Sorin Roşca Stănescu propune înfiinţarea unei comisii speciale pentru analiza cererilor DNA.

"Propun Parlamentului Romaniei sa infiinteze o noua comisie permanenta. Aceasta urmeaza sa se ocupe, exclusiv, de rezolvarea, cu promptitudine, a solicitarilor, din ce in ce mai frecvente, ale Directiei Nationale Anticoruptie privind avizarea declansarii anchetelor in cazul unor ministrii si fosti ministrii, a arestarii si perchezitiei in cazul parlamentarilor care nu au fost sau nu sunt membrii ai Executivului. In felul acesta, Comisia Juridica, care are cu totul si cu totul alta menire, ar avea posibilitatea sa analizeze si sa avizeze proiecte de acte normative, ordonante de urgenta si asa mai departe. Altfel, daca nu se infiinteaza o noua comisie parlamentara, puterea legislativa va fi definitiv blocata. Deja se poate constata ca acest blocaj exista", afirmă SRS, într-un comentariu trimis redacţiei stiripesurse.ro.

"Daca parlamentarii, membrii ai Comisiilor Juridice, raspund cu promptitudine si cu seriozitate solicitarilor, din ce in ce mai numeroase, practic saptamanale, ale DNA, atunci este bine de stiut ca asta presupune lectura unui dosar consistent, uneori extrem de voluminos, care nu este oferit intr-un numar de exemplare care sa corespunda numarului de membrii ai Comisiei. Deci, studierea acestor dosare DNA se face pe rand, fapt care complica si mai mult situatia. Apoi, in ideea ca parlamentarii nu sunt, totusi, executati la foc automat - caci de aceea a prevazut Constitutia ca este necesar un aviz de aprobare sau de respingere din partea Comisiilor Juridice - este obligatoriu un timp necesar dezbaterilor, deliberarilor, procedurii de vot, precum si redactarii deciziei luate in final.

Asa ca, problema este simpla. Vrem sa mai avem un Parlament functional sau nu? Daca da, daca nu vrem sa schimonosim si mai mult democratia parlamentara decat am facut-o pana in prezent, este obligatoriu sa infiintam o Comisie speciala, dar permanenta, care sa de-a raspuns solicitarilor DNA. Daca nu, atunci sa nu ne miram ca Parlamentul se va impotmoli si mai mult in fundatura in care deja s-a impotmolit si pentru care, deja, nu se mai bucura de credibilitate", mai afirmă Sorin Roşca Stănescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.