Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest de amploare: Mii de persoane în faţa guvernului din Kurdistanul irakian

parlament kurdistan

Mii de persoane au luat parte la proteste antiguvernamentale miercuri la Erbil, în Kurdistanul irakian, în ultima zi a mandatului preşedintelui regiunii autonome, Masoud Barzani, informează DPA. Profesori şi funcţionari publici au ieşit în stradă în mai multe zone ale regiunii din nord, cerând autorităţilor plata salariilor restante.

Protestatarii au cerut de asemenea schimbarea guvernului în exerciţiu, pe care îl acuză de incompetenţă. Demonstranţii au purtat pancarte pe care scria "Ne cerem drepturile" şi au solicitat guvernului central de la Bagdad să le plătească salariile. Proteste similare au fost organizate de veterani ai forţelor de securitate kurde Peshmerga şi familii ale prizonierilor politici la Sulaimaniya, al doilea oraş ca mărime al regiunii.

Nu au fost înregistrate niciun fel de violenţe. Demonstraţiile au avut loc la trei zile după ce Barzani a anunţat că nu mai candidează după încheierea mandatului său miercuri. La propunerea lui Barzani, parlamentul kurd a împărţit puterile prezidenţiale între legislativ, guvern şi autorităţile judecătoreşti până la noi alegeri, ce vor avea loc în iulie. Miercuri, nu a avut loc nicio apariţie publică a liderului de 71 de ani. Barzani, care a condus regiunea din 2005, a fost supus presiunilor pentru a demisiona după ce guvernul său a organizat un referendum de independenţă, aprobat de 92% din alegători, înfuriind Bagdadul şi pe vecinii acestuia.

Votul din 25 septembrie a avut loc în Kurdistan şi în zonele disputate între Bagdad şi Erbil, inclusiv provincia bogată în petrol Kirkuk, anunţă Agerpres. Ca răspuns, Bagdadul a impus măsuri punitive asupra Kurdistanului, precum interdicţia zborurilor internaţionale şi controlul asupra zonelor contestate, inclusiv Kirkuk.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.