Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste în Republica Moldova împotriva planului socialiștilor de a scoate SIS din subordinea preşedintelui

Dumitru Doru / EPA
Moldova

Planul socialiştilor de a trece Serviciul de Informaţii al Republicii Moldova (SIS) din subordinea preşedintelui în cea a legislativului, plus alte câteva proiecte legislative controversate precum acordarea unui statut special limbii ruse şi anularea legii antipropagandă au provocat joi un blocaj în parlament şi proteste în faţa sediului legislativului din Chişinău, relatează Radio Chişinău, Deschide.md, Ziarul Naţional şi AFP, potrivit AGERPRES.

Peste 5.000 de persoane au manifestat joi în centrul Chişinăului pentru a protesta împotriva unui proiect de lege ce vizează limitarea puterilor prezidenţiale în Republica Moldova, considerat o tentativă de a obstrucţionare a noii preşedinte alese, Maia Sandu, potrivit AFP.

Reuniţi în faţa parlamentului, la apelul preşedintei ales, proeuropeana Maia Sandu, manifestanţii au scandat "Jost trădătorii!" şi au cerut dizolvarea parlamentului.

Zeci de poliţişti au fost desfăşuraţi în jurul parlamentului, fără a interveni pentru moment, potrivit AFP.

Manifestanţii, dintre care unii agitau pancarte cu inscripţia "Vrem media libere!", protestează împotriva unui proiect de lege care propune preluarea controlului Serviciului de Informaţii de către parlament, care în prezent se află în subordinea preşedintelui.

Propus de Partidul Socialist, care îl susţine pe preşedintele încă în exerciţiu, prorusul Igor Dodon, acest proiect de lege este considerat de opoziţie o tentativă de a limita puterile preşedintei alese Maia Sandu, a cărei ceremonie de învestitură este prevăzută să aibă loc la sfârşitul lunii decembrie.

Documentul figurează pe ordinea de zi a reuniunii de joi a parlamentului, la fel ca şi alte iniţiative denunţate de opoziţie, în special cea privind acordarea unui statut special limbii ruse în Republica Moldova şi ridicarea interdicţiei de difuzare în ţară a buletinelor de ştiri difuzate de canalele de televiziune ruseşti.

"Acest parlament este înglodat în corupţie", a lansat Maia Sandu în faţa protestarilor, cerând "societăţii moldovene să se unească în faţa unei ameninţări comune".

"Avem nevoie de o ţară bună pentru toate persoanele oneste. Avem nevoie de alegeri legislative anticipate pentru a-i alunga pe hoţi de la putere", a subliniat ea.

În apelul său către cetăţenii moldoveni, Maia Sandu a acuzat coaliţia PSRM-Şor că este mai mult preocupată de reducerea atribuţiilor preşedintelui, prin trecerea SIS din subordinea acestuia în cea a parlamentului, decât de nivelul de trai scăzut al populaţiei.

Citește și: Magnatul hongkonghez Jimmy Lai, plasat în detenție provizorie în cadrul unei anchete pentru fraudă

"Suntem astăzi aici pentru a ne apăra democraţia, pentru a ne apăra dreptul să avem o ţară fără corupţie, fără sărăcie, o ţară în care să ni se facă dreptate. În acelaşi timp, trebuie să avem grijă de sănătatea noastră, de aceea vă rog foarte mult să respectăm regulile sanitare. Aproape zece luni, Dodon şi guvernul lui au făcut totul pe dos şi tot din cauza lor trebuie să ieşim din nou în stradă în plină pandemie ca să ne apărăm drepturile. Oamenii mor în spitale pentru că nu au medicamente, oamenii nu au ce mânca şi majoritatea PSRM-Şor se preocupă de reducerea atribuţiilor preşedintelui!", a declarat Sandu, citată de Radio Chişinău.

Un protest al partidelor de opoziţie proeuropene avea loc simultan în interiorul legislativului, unde grupurile parlamentare ale Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), al Maiei Sandu, şi Platformei DA, a lui Andrei Năstase, au blocat tribuna centrală, după ce majoritatea constituită din socialişti şi platforma "Pentru Moldova" au refuzat excluderea de pe ordinea de zi a trei proiecte controversate, înregistrate pe ultima sută de metri - conform Ziarului Naţional. Este vorba de trecerea SIS în subordinea legislativului, acordarea unui statut special limbii ruse şi anularea legii antipropagandă.

Totodată, parlamentarii din opoziţie au cerut amânarea pentru săptămâna viitoare a dezbaterii proiectului de lege al bugetului de stat pe 2021.

Printre legile controversate incluse de socialişti pe ordinea de zi figura şi un "pachet de proiecte de legi privind Găgăuzia", despre care vicepreşedintele parlamentului Aleksandru Slusari, liderul grupului parlamentar al Platformei DA, a spus că reprezintă un pericol de federalizare a Republicii Moldova.

Unul din proiecte ar conferi administraţiei de la Comrat dreptul de veto asupra proiectelor ce ţin de Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, conform Deschide.md. " Avem pericolul federalizării, nu avem avizul guvernului... Deschidem o poartă largă pentru federalizare", a declarat el, solicitând amânarea examinării subiectului.

Propunerea lui Slusari a fost susţinută doar de reprezentanţii opoziţiei. PSRM şi "Pentru Moldova" - formată din deputaţii Partidului "ŞOR", al controversatului milionar Ilan Şor, primarul Orheiului - şi mai mulţi neafiliaţi, au respins propunerea.

Sosirea la putere a Maiei Sandu, care a câştigat alegerile prezidenţiale la jumătatea lunii noiembrie, a marcat un revers pentru Rusia, preocupată să-şi păstreze influenţa asupra acestei ex-republici sovietice, având trupe desfăşurate în Transnistria.

Moscova îl susţine deschis pe rivalul Maiei Sandu, preşedintele încă în exerciţiu Igor Dodon.

Ex-premier proeuropean, Maia Sandu şi-a axat campania electorală pe lupta împotriva corupţiei în această ţară cu 3,5 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.