Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste URIAȘE la Roma în timpul summitului aniversar al UE / VIDEO

Mii de persoane au participat sâmbătă la Roma - în ziua summitului european aniversar - la mai multe manifestaţii pentru 'mai multă Europă', pentru o altă Europă sau împotriva Europei, în timp ce mai multe ONG-uri au simulat un naufragiu cu migranţi pe râul Tibru pentru a cere Uniunii Europene să nu-şi închidă graniţele în faţa migranţilor, iar la Londra zeci de mii de manifestanţi s-au adunat la un protest împotriva Brexitului, relatează agenţiile AFP şi EFE.

La prima demonstraţie începută la Roma în cursul după-amiezii sub un soare primăvăratic, circa 10.000 de persoane au pornit într-un marş în direcţia Colosseumului. Declaraţia de la Roma, prin care liderii europeni şi-au afirmat voinţa de a se mobiliza din nou pentru un viitor comun, 'nu este de ajuns', a scandat unul dintre organizatorii manifestaţiei, scrie agerpres.ro.

'Suntem aici pentru a cere o Europă care să nu fie a băncilor şi a birocraţiei, ci a drepturilor angajaţilor şi studenţilor', i-a transmis unui reporter al AFP un student participant la miting.

Tot spre Colosseum s-au îndreptat într-un alt marş circa 5.000 de partizani ai unei Europe federale, însoţiţi de britanici anti-Brexit.

'Este a 60-a aniversare a unui tratat încheiat atunci când aveam 15 ani. M-am născut în timpul războiului, iar această mare mişcare europeană a devenit idealul meu politic', îi spune la rândul său aceluiaşi reporter al AFP o pensionară franţuzoaică.

În timp ce se desfăşurau aceste mitinguri pro-europene, susţinătorii suveranităţii statelor UE s-au reunit într-o altă parte a oraşului pentru a prezenta un 'Manifest pentru o Europă a naţiunilor'.

În acelaşi timp, un alt marş, denumit de organizatori 'Euro-stop', a pornit către celebra sculptură 'Bocca della verita' (Gura adevărului), manifestanţii fiind însoţiţi de poliţişti echipaţi pentru a face faţă unor eventuale incidente, întrucât au existat informaţii că anarhişti ar fi dorit să se infiltreze în acest protest, iar în mai multe camionete au fost găsite în cursul dimineţii cagule, bare metalice, fumigene şi măşti de gaze.

La rândul lor, mai multe ONG-uri, inclusiv Save The Children, Amnesty International şi Medici fără Frontiere, au profitat de summitul din capitala Italiei pentru a atrage atenţia asupra crizei migraţiei.

Activişti ai acestor ONG-uri au aşezat o plută pe râul Tibru, unde au simulat un naufragiu în care mor migranţi, pe malurile râului amplasând improvizaţii a ceea ce păreau a fi cadavrele unui naufragiu în Mediterana, iar alături a fost aşezată o cuşcă ce simboliza taberele din Libia unde sunt deţinuţi migranţii care nu reuşesc să se îmbarce pentru a traversa Mediterana către Europa. Acesta este un protest 'împotriva politicilor zidurilor şi pentru o Europă mai umană şi solidară', explică un organizator.

Într-un comunicat comun emis de respectivele ONG-uri se aminteşte că 60.000 de migranţi sunt blocaţi în Grecia, iar alte mii se află în Serbia în tabere supraaglomerate.

În timp ce la Roma se desfăşurau aceste proteste, zeci de mii de adversari ai ieşirii Marii Britanii din UE au participat la Londra la un marş ce s-a încheiat în faţa parlamentului, unde patru persoane au fost ucise miercuri într-un atentat islamist.

Manifestanţii din capitala britanică au purtat drapele europene şi numeroase pancarte. 'Mâine ceasurile se dau în urmă cu o oră. Miercuri vor fi date în urmă cu 40 de ani', se putea citi pe una dintre pancartele ce aminteau că săptămâna viitoare premierul Theresa May va declanşa oficial procedura separării de UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.