Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protestele de la Paris, sub tirul anarhiștilor: Mai mulți tineri care au incendiat coșuri de gunoi au fost retinuți de Poliție

world riots, facebook
Proteste franța

Câteva incidente sporadice au avut loc sâmbătă seara în unele zone din capitala Franței. Grupuri de tineri mascați au dat foc la coșuri de gunoi încercând să provoace dezordine, iar forțele de ordine au intervenit rapid, folosind gaze lacrimogene, transmite Paul Cozighian, potrivit Mediafax.

Nu se știe exact dacă o parte din "vestele galbene", care protestează în fiecare sâmbătă de mai bine de un an de zile, au făcut parte din aceste grupuri.

Reforma sistemului de pensii va fi implementată.

Deși Guvernul încearcă să "demineze" terenul menținând dialogul cu sindicatele, acesta este acuzat - atât de opozanții, cât și de susținătorii reformei - că tergiversează prezentarea integrală a proiectului încercând amânarea punerii lui în aplicare cu cel puțin un an.

Dar, conform unei zicale franceze „reculer pour mieux sauter” - adică să faci câțiva pași în spate pentru a-ți lua avânt ca să sari mult mai departe -, premierul Edouard Philippe este hotărât să pună în aplicare reforma pensiilor, aceasta fiind una dintre cele mai importante reforme dorite de președintele Emmanuel Macron și pentru care, în parte, a câștigat alegerile din 2017.

Pentru a pregăti o săptămână crucială, duminică seara la Palatul Elysée, are loc o ședință de lucru la care au fost convocați atât premierul, cât și alți membri ai Cabinetului.

O grevă care poate deveni un resort pentru schimbare

Citește și: Veste BOMBĂ cu privire la modificarea contractelor individuale de muncă !

Președintele Franței a lăsat să se înțeleagă că nu va renunța la punerea în aplicare a proiectului dar dorește să stabilească împreună cu Executivul un plan precis de acțiune pentru următoarele zile astfel încât Guvernul să fie pregătit pentru a ține piept contestatarilor și a se folosi practic de această grevă ca de un resort pentru schimbare.

Căci reforma este cerută de evoluția demografică. Aceasta nu mai corespunde cu cea din 1945, când sistemul de pensii francez a fost creat. Atunci existau trei cotizanți pentru un pensionar, acum sunt mai puțin de doi! Guvernul trebuie să se împrumute pentru a onora plata pensiilor.

De altfel, marea majoritate a țărilor dezvoltate au un sistem de pensii fragilizat. Foarte recent, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economica (OCDE) a tras un serios semnal de alarmă referitor la reformarea necesară a sistemelor de pensii din țările dezvoltate, din cauza îmbătrânirii accelerate a populației. În Franța de pildă, media de vârstă a pensionării este de 60,8 ani, cu 4 ani mai mică decât media pe ansamblul țărilor membre OCDE. În toate aceste țări, în 1980 existau două persoane de peste 65 de ani la 10 activi. În prezent sunt trei, iar în 2060 se preconizează că vor fi 6.

OCDE subliniază că în aceste condiții reformele trebuie urgent implementate, astfel încât sistemele de pensii să poată rezista pe termen lung.

Franța este cunoscută pentru rezistența la schimbare

Spectrul grevei masive din 1995, care a dus la căderea Guvernului Juppé și la organizarea de alegeri anticipate, este în continuare prezent.

Acum 24 de ani, tot împotriva unei reforme a pensiilor s-a manifestat însă noua generație de politicieni aflată acum la guvernare nu intenționează să mai amâne schimbarea.

« Este vorba despre salvarea pensiilor copiilor noștri » afirmă Gérald Darmanin, unul dintre miniștrii importanți ai actualului Guvern de la Paris.

Miercuri, 11 decembrie, premierul se va prezenta în fața deputaților cu toate detaliile proiectului, urmănd ca acesta să intre în dezbatere la începutul anului viitor.

"Sunt hotărât să duc la îndeplinire această reformă și sunt foarte preocupat să o realizez ținând cont de toate neliniștile exprimate în societate, precum și în total respect cu cerințele cetățenilor", a declarat Edouard Philippe într-un interviu publicat duminică dimineață de săptămânalul „Le Journal du Dimanche”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.