Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Provocare pentru Rusia: După întâlnirea cu secretarul american de stat Mike Pompeo, Ungaria s-a decis că vrea propriul sistem de rachete antiaeriene

Peter Szijjarto facebook
 Peter Szijjarto

Ungaria doreşte să-şi consolideze protecţia facilităţilor strategice şi intenţionează să cumpere în acest scop un sistem de rachete antiaeriene, a declarat marţi ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, citat de MTI, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Vești bune! Femeile nu vor mai plăti impozit- Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

''Discuţiile vor intra în curând în faza finală'', a adăugat Szijjarto despre acest subiect, notând de asemenea că este necesar ca în parlament comitetul de apărare ''să simplifice condiţiile legale şi procesele pentru achiziţia'' acestor echipamente. Cât despre sumele alocate acestui proiect, Szijjarto a menţionat că este ''prea devreme'' să se discute despre ele.

El a făcut aceste declaraţii după o întrevedere avută la Budapesta cu vicepremierul bulgar, Mariana Nikolova. Evocând relaţiile dintre Ungaria şi Bulgaria, Szijjarto a spus că ambele ţări se confruntă cu aceleaşi provocări economice, demografice şi de securitate.

Guvernele de la Sofia şi Budapesta sunt de acord că migraţia nu este răspunsul corespunzător pentru problemele demografice, care trebuie rezolvate prin sprijinirea familiei, a indicat şeful diplomaţiei ungare, afirmând că 2018 a fost primul an în care numărul cetăţenilor ungari plecaţi să muncească în străinătate a fost inferior celor reveniţi în Ungaria, întrucât tot mai multe locuri de muncă cu valoare adăugată ridicată sunt create în această ţară.

Szijjarto a reafirmat sprijinul ţării sale faţă de includerea Bulgariei în spaţiul Schengen, menţionând că această ţară a dezvoltat o serioasă infrastructură de protecţie a frontierei sale sudice în timpul crizei create de valul migrator. Construcţia unui gard la graniţă s-a dovedit a fi un răspuns de succes în ambele ţări, a apreciat şeful diplomaţiei de la Budapesta. El a deplâns faptul că, deşi a reuşit să-şi protejeze graniţele, Bulgariei i-a fost refuzată intrarea în Schengen, în timp ce există state membre ale acestui spaţiu de liberă circulaţie care nu au reuşit să-şi protejeze graniţele.

Referindu-se la discuţiile despre viitorul cadru bugetar multianual al UE (pentru perioada 2021-2027), Szijjarto a subliniat că Ungaria şi Bulgaria insistă asupra importanţei resurselor alocate politicii de coeziune şi politicii agricole comune.

La rândul ei, Mariana Nikolova a spus că Ungaria este un important partener al Bulgariei şi a mulţumit Budapestei pentru sprijinul acordat aderării la Schengen şi pentru oprirea valului de migranţi la frontiera cu Turcia, unde Ungaria a detaşat anul trecut 44 de poliţişti.

Vorbind despre întrevederea avută în ziua precedentă cu secretarul american de stat Mike Pompeo, Szijjarto a spus că aceasta nu a atins chestiunile de politică internă ale Ungariei sau ale SUA, concentrându-se în schimb pe cooperarea bilaterală şi pe ''evoluţiile internaţionale care o pot influenţa''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.