Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Ignatie: 'Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie'

basilica.ro
Ps ignatie

După ce marți, de Înălțarea Sfintei Cruci, PS Ignatie a subliniat atitudinea tăcută a Mântuitorului în fața jertfei supreme, Episcopul Hușilor a îndemnat duminică la o reflecție mai profundă asupra textului evanghelic „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8:34), conform basilica.ro

„A-L urma pe Hristos înseamnă a face exact ceea ce El a săvârșit pentru noi. Dorința Lui de a-L urma nu poate fi interpretată în niciun alt fel”, a subliniat Episcopul Ignatie.

„Așa cum, dacă cineva ne este drag, ne asumăm, cu maximă naturalețe, starea pe care o trăiește, atitudinea, gândurile, trăirile și modul său de a se raporta la cei din jur, la fel, cu mai multă dăruire, ar trebui să Îl urmăm pe Hristos”, a explicat ierarhul în predica rostită duminică la Catedrala din Huși.

„A-L urma pe Hristos nu înseamnă numai o adeziune exterioară, care poate fi concretizată prin citirea Scripturii sau prin venirea la Liturghie, ci înseamnă mult mai mult decât atât”, a continuat Preasfinția Sa.

„Presupune să trăim suferința iubirii față de El, că nu Îl putem urma cu exactitatea pe care noi o manifestăm față de o persoană pe care o iubim și a cărei stare ne-o asumăm în inima noastră”.

„După ce știm cum să Îl urmăm pe Hristos, să privim înspre El, să fim atenți la tot ceea ce El a săvârșit. Găsim chipul lui Hristos în Sfintele Evanghelii, aici avem imaginea completă a Sa, cum a trăit, cum a simțit, cum a gândit, cum S-a raportat la cei din jur”

Apoi, după ce învățăm să Îl urmăm pe Hristos, ni se cere să ne lepădăm de noi înșine.

„A ne lepăda de noi înșine, în interpretarea comună, coincide cu a renunța la egoul nostru, la tot ceea ce ne determină să credem că noi suntem în centru, iar toți ceilalți sunt ca niște sateliți, care gravitează în jurul nostru. Această interpretare nu este una în consonanță cu semnificația a ceea ce înseamnă crucea”, a atras atenția PS Ignatie. „Sfântul Apostol Luca spune că trebuie să ne luăm crucea «în fiecare zi» și să Îl urmăm pe Hristos”.

„Crucea nu înseamnă renunțarea la egoism, ci renunțarea la calitățile pe care noi le avem și pe care am putea să le punem în valoare într-un context anume. Să renunțăm la noi înșine pentru a-l lăsa pe celălalt să crească în noi”, a precizat Preasfinția Sa.

„Lepădarea de sine este pusă într-o legătură intimă cu Crucea. Crucea înseamnă să ne dăruim celuilalt, să renunțăm la noi, la măreție, la darurile pe care le avem, pentru ca celălalt să trăiască în noi, așa cum Hristos ne-a asumat pe noi, atât de deplin, autentic și frumos.

„Crucea lui Hristos, spunea cineva, înseamnă ‹patria noastră›, a creștinilor. Privind la Crucea lui Hristos, Îl descoperim pe Dumnezeu așa cum este El, cum ni Se împărtășește fiecăruia”.

„Crucea nu înseamnă numai suferință, așa cum înțelegem, în general. Crucea înseamnă iubire asumată. Câtă iubire, atâta suferință; câtă suferință pentru celălalt, atâta iubire în sufletul nostru”, a subliniat ierarhul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.