Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Nichifor Botoșăneanul i-a pomenit pe părinții Cleopa, Paisie și Ioanichie la Sihăstria Neamțului

basilica.ro
Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a oficiat sâmbătă, la Mănăstirea Sihăstria Neamțului, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru părinții Cleopa Ilie, Ioanichie Bălan sau Paisie Olaru.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor i-a avut alături pe Arhim. Dosoftei Șcheul, Marele Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iași, Arhim. Petroniu Marin, Starețul Mănăstirii Pângărați și Exarhul de Neamț, Arhim. Vichentie Amariei, Starețul Mănăstirii Secu, Părintele Nicolae Axentioi, Protopop de Târgu Neamț, Părintele Profesor Ioan Mihoc de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamț, Arhim. Arsenie Popa, Starețul Mănăstirii Sihăstria Neamțului, conform basilica.ro.

„Atunci când îi prăznuim pe sfinți, îndeosebi săvârșim Sfânta Liturghie, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu, pentru că pilda vieții lor ne întărește. În cuvântul lor descoperim cuvânt cu putere multă”, a spus Preasfințitul Părinte Nichifor.

„Îi pomenim pe părinții Cleopa, Paisie și Ioanichie cu recunoștință adusă lui Dumnezeu, cinstindu-i și rugându-ne pentru ei, pentru că au fost mângâietori de oameni, pentru că, într-adevăr, au fost un dar al lui Dumnezeu pentru oameni, și în fiecare din noi, Dumnezeu pune această chemare, acest rost, de a fi și noi mângâietori celor din jurul nostru”.

Foto: Doxologia.ro / Flavius Popa

Arhim. Arsenie Popa, Starețul Mănăstirii Sihăstria Neamțului, a evocat personalitatea celor trei mari duhovnicei și i-a oferit Episcopului-vicar un tablou bizantin cu chipul părintelui Cleopa Ilie și câteva albume publicate la editura mănăstirii.

Parastasul a fost oficiat în cimitirul mănăstirii, cunoscut de pelerini și sub numele de „Grădina cu sfinți”.

A devenit o tradiție ca în fiecare an, în prima sâmbătă din decembrie, obștea monahală să se roage pentru sufletele celor trei marilor duhovnici ai mănăstirii.

Arhimandritul Cleopa Ilie și Ieroschimonahul Paisie Olaru au fost propuși pentru canonizare în 2025, când se împlinesc 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie.

Arhim. Cleopa Ilie s-a născut, cu numele de botez Constantin, într-o familie cu zece copii din județul Botoșani. În 1929 a intrat în obștea Schitului Sihăstria, iar în 1945 a fost numit egumen. A fost stareț peste Sihăstria și Slatina, și a viețuit în mănăstire 70 de ani, dintre care 10 în pustie. A plecat la Domnul în 2 decembrie 1998 și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos.

Ieroschim. Paisie Olaru s-a născut în 20 iunie 1897, în satul Stroieşti, comuna Lunca, județul Botoşani. A intrat în obştea Schitului Cozancea în 1921, iar un an mai târziu a fost tuns schimonah. A fost hirotonit diacon în 1943 şi preot în 1947.

A mai făcut parte din obștile mănăstirilor Neamţ, Slatina (județul Suceava) și Sihăstria și din cea a Schitului Sihla. A trecut la cele veşnice în 18 octombrie 1990, la Mănăstirea Sihăstria.

Arhim. Ioanichie Bălan s-a născut în 10 februarie 1930 la Stănița, județul Neamț, primind, la botez numele de Ioan. S-a închinoviat, în 1949, la Mănăstirea Sihăstria, unde a fost tuns în monahism în 1953. Până în 1971 a fost, pe rând, casier, contabil, secretar și ghid al mănăstirii.

Presiunile comuniștilor l-au îndepărtat de mănăstirea de metanie până în 1990, când a revenit. A fost un istoric recunoscut al vieții monahale românești. A trecut la cele veșnice în 22 noiembrie 2007.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.