Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Timotei: 'E cea mai cuprinzătoare și mai profundă rugăciune de pocăință pe care Biserica noastră ne-o pune înainte îndemnându-ne să urmăm pilda celor drepți'

basilica.ro
ps timotei

„Canonul Sfântului Andrei Criteanul este cea mai cuprinzătoare și mai profundă rugăciune de pocăință pe care Biserica noastră ne-o pune înainte îndemnându-ne să urmăm pilda celor drepți și să fugim de păcatele celor care L-au mâniat pe Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Dacă vom privi cu atenție în imnografia Bisericii noastre, în cea dinainte de Sfântul Andrei Criteanul și în cea care a urmat, vom constata că după trecerea a 1300 de ani de când acest canon a fost alcătuit, frumusețea lui nu s-a știrbit cu nimic”.

PS Timotei a subliniat apoi că acest canon aduce „o profunzime, o frumusețe și o căldură a inimii care dorește să alunge tensiunea pe care păcatul o instalează în viața fiecăruia dintre noi”.

Parcurgând acest canon vom descoperi dorința de îndreptare a autorului, a mai spus PS Timotei Prahoveanul. Ierarhul a menționat că Sfântul Andrei Criteanul trăit aproximativ optzeci de ani din care mai bine de șaizeci în monahism. Astfel, sfântul „a învățat în smerenie să se roage. Până la vârsta de opt ani n-a vorbit, dar îndată ce a început să vorbească, să citească și să scrie s-a apropiat de cuvântul lui Dumnezeu”.

Sf. Andrei Criteanul a scris numeroase texte liturgice

Preasfinția Sa a amintit că Sfântul Andrei Criteanul este autorul mai multor alte imne liturgice care s-au păstrat în Biserica noastră și pe care le ascultăm la marile sărbători, amintind: cele de la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului (peste 20 de imne și 56 de omilii păstrate), cele închinate Sfinților anarghiri – doctori fără de arginți, Sfinților Arhangheli, Sfântului Ierarh Nicolae, Sfintei Suzana, Sfântului Ignatie Teoforul, dar și numeroase cântări din Postul Mare, la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim.

„Perioada Sfântului și Marelui Post ne îndeamnă pe cei mai râvnitori și pe cei mai puțin râvnitori, pe cei care suntem grăbiți și pe cei care nu prețuim în mod deplin frumusețea acestor rugăciuni să găsim timp pentru a ne pleca genunchii și a cere iertare lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul, scrie basilica.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.