Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Timotei Prahoveanul: 'Sf. Grigorie Palama ne îndeamnă și pe noi să cerem mereu harul lui Dumnezeu'

basilica.ro
Timotei Prahoveanul

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat luni, la Catedrala Patriarhală, slujba privegherii în cinstea Sf. Ier. Grigorie Palama, ale cărui moaște au fost aduse la București din Mitropolia de Veria, Naousa și Kampania. Sfântul ne îndeamnă să alungăm întunericul dinlăuntrul nostru, a spus ierarhul.

„Sf. Grigorie Palama ne îndeamnă pe toți să scoatem dinlăuntrul nostru întunericul, după cum se ruga stăruitor la Preacurata Maică a lui Dumnezeu: Luminează-mi întunericul! Luminează-mi întunericul!”, a subliniat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor în cuvântul de învățătură.

„Sf. Grigorie Palama ne îndeamnă să iubim lumina, să ne ferim de întuneric și să găsim întotdeauna calea care duce către Împărăția Luminii. Acest sfânt ne-a învățat pe toți că, deși Dumnezeu rămâne inaccesibil după ființa Lui, noi ÎL putem cunoaște după energiile necreate, care ni se comunică prin harul lui Dumnezeu”, a mai spus ierarhul.

„Ne-a învățat că este posibilă îndumnezeirea omului, care nu privește doar pe unele dintre persoanele din comunitatea Bisericii, ci pe toți, chiar și pe cei păcătoși, dacă doresc o întoarcere, dacă au asceză, dacă au pocăință și mai ales dacă au lacrimi. Sf. Grigorie Palama spunea că celor care au cerut luminarea înlăuntrului lor li s-a dăruit o astfel de înaltă cunoaștere”, a adăugat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Arhimandritul Cleopa Ilie spunea ca ucenicilor de pe Tabor nu li s-a descoperit ființa dumnezeirii, ci slava ființei Lui, așa cum noi nu vedem ceea ce este înlăuntrul soarelui, ci doar simțim căldura și lumina lui prin razele binefăcătoare pe care el le trimite asupra pământului și asupra noastră. Sf. Grigorie Palama, provenind dintr-o familie nobilă aflată în apropierea împăratului de la Constantinopol, deși a avut atâtea privilegii și atâtea posibilități de a se manifesta în lumea înaltă a societății de atunci, a preferat o altfel de trăire și o altfel de slavă”, a continuat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Învățat de tatăl său, care a fost unul din apropiații împăratului bizantin, el a deprins de mic rugăciunea. Cât de importantă este educația pe care copiii o primesc în familiile lor, așa cum a primit-o și Sf. Grigorie Palama! Sf. Grigorie Palama ne îndeamnă și pe noi să cerem mereu harul lui Dumnezeu, har care ne ajută să depășim stările care nu sunt întotdeauna taborice, să avem și noi aceeași bucurie, pentru a putea exclama și noi, ca ucenicii Mântuitorului din vremea Schimbării Sale la față, dar și din alte vremuri, care au mărturisit cât de bine este ca să fim împreună cu Domnul”, a mai spus ierarhul citat de basilica.ro.

În ultima parte a cuvântului său, ierarhul a adresat un îndemn: „În acest an, în care ne străduim să înțelegem mai mult puterea rugăciunii, să găsim în cei trei părinți pe care Biserica Ortodoxă Română i-a propus, Sf. Simeon Noul Teolog, Sf. Grigorie Palama și Sf. Paisie de la Neamț, modele spre care și noi să privim”.

„De aceea am venit și noi, care suntem atât de grăbiți, la o slujbă de priveghere în cinstea unui sfânt rugător, pentru a învăța să ne rugăm, pentru a înțelege că darul lui Dumnezeu, harul Lui, este permanent lucrător atunci când îl cerem cu smerenie și cu nădejde multă. Ne rugăm ca prezența Sf. Grigorie Palama, prin sfintele sale moaște, în aceste zile, la București, să ne întărească puțina noastră credință, să ne ajute să descoperim marea taină a rugăciunii, să ne luminăm întunericul și să ajungem și noi să avem bucurii negrăite, bucurii ale duhului, așa cum a avut și așa cum ni le lasă ca model Sf. Ier. Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului”, a încheiat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Sărbătoarea Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, se desfășoară în Capitală în perioada 22-28 octombrie 2022. Marți dimineață, Sfânta Liturghie va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale de la ora 09:30, iar Vecernia la Altarul Mare de Vară din apropiere, de la ora 17:00.

În Baldachinul Sfinților de pe Colina Bucuriei, în apropierea Catedralei Patriarhale, au fost puse spre închinare moaștele din patrimoniul sfântului lăcaș: Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Sf. Împ. Constantin și Elena, Sf. Ier. Nectarie. La acestea s-au adăugat luni și moaștele Sf. Ier. Grigorie Palama, aduse de o delegație greacă din Mitropolia de Veria, ținutul natal al sfântului.

Moaștele Sf. Ier. Grigorie Palama au fost aduse la București pe perioada hramului Catedralei Patriarhale pentru a marca Anul omagial și comemorativ 2022 în Patriarhia Română.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.