Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD a anunţat votarea legii pentru sancţionarea contravenţiilor silvice

Inquam Photos / Octav Ganea
Camera Deputatilor

Grupul parlamentar al PSD a votat marţi, 16 mai, în cadrul şedinţei de vot final a Camerei Deputaţilor, pentru adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Fondul forestier al ţării are o importanţă majoră în echilibrul ecologic, precum şi în sectorul economic naţional, aşadar adaptarea legislaţiei la situaţiile reale care apar în domeniul silvic este o necesitate.

Exploatarea durabilă a pădurilor, diminuarea tăierilor ilegale, folosirea resursei de lemn pentru dezvoltarea economică locală, crearea de noi locuri de muncă, rezolvarea unor vechi probleme legate de dreptul de proprietate forestieră şi de paza pădurilor sunt câteva dintre obiectivele pe care trebuie să le avem mereu în vedere pentru a proteja această resursă naturală a ţării, pe bună dreptate numită şi “aurul verde”.

“Am votat astăzi pentru al treilea pilon care, după Codul silvic şi Radarul pădurilor, va conduce la o dezvoltare durabilă a pădurilor româneşti, fără populisme. Am votat astfel încât criza lemnului de foc să se atenueze şi tăierile ilegale de lemn să scadă”, a declarat deputatul PSD Doina Pană în cadrul şedinţei de plen.

Conform noii legi, care a fost adoptată cu 70 de amendamente, transportul fără avize de însoţire a materialelor lemnoase se va sancţiona cu amendă de până la 15.000 de lei şi confiscarea lemnelor, acestea urmând să fie donate instituţiilor publice. De asemenea, sumele încasate din plata amenzilor la contravenţiile silvice se distribuie după cum urmează: 20% se varsă în contul persoanei juridice în structura căreia îşi desfăşoară activitatea agentul constatator care a aplicat amenda, iar 80% se varsă la bugetul de stat, în cazul contravenţiilor săvârşite de către operatorii economici sau, după caz, la bugetul local pentru contravenţiile săvârşite de către persoanele fizice.

Pe parcursul aplicării legilor din domeniu s-au constatat încălcări ale regimului silvic care nu puteau fi sancţionate, acele fapte nefiind stabilite şi pedepsite prin acte normative. Totodată, reglementările inițiate de fostul Guvern tehnocrat în materie, respectiv OUG 51/2016, dădeau naștere unor situaţii contradictorii şi disproporţionate în raport cu faptele.

Dezvoltarea durabilă a României nu poate fi concepută fără păduri, aşadar protejarea fondului forestier, prin legi eficiente, trebuie să fie o prioritate pe agenda unor autorităţi responsabile şi competente, se anunţă într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.