DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PSD a furat voturi si insusi dreptul de vot

vot

Dreptul de vot al cetăţenilor români, garantat de Constituţie, nu a fost respectat cu ocazia primului tur al alegerilor prezidenţiale, prin împiedicarea sistematică a românilor din diaspora de a-şi exprima opţiunea electorală. Responsabili pentru această încălcare gravă a Constituţiei sunt cei care au supervizat organizarea alegerilor în diaspora: grupul infracţional organizat format din Victor Ponta, Liviu Dragnea, Titus Corlăţean şi Bogdan Stanoevici.

Ceea ce s-a întâmplat ieri în secţiile de vot din diaspora nu reprezintă nimic altceva decât punerea în aplicare a unui plan premeditat de împiedicare a dreptului la vot. Cei care au premeditat această acţiune trebuie să răspundă în faţa legii, faptele lor fiind incriminate de Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României şi de Codul penal.

Primul pas al premeditării împiedicării dreptului la vot a fost respingerea proiectului de lege privind introducerea votului prin corespondenţă pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate, iniţiat de deputaţii PDL în februarie 2011, adoptat de Senat în mai 2011 şi respins definitiv în martie 2013. Acest proiect de lege a fost iniţiat pentru a se evita exact situaţiile haotice care au fost transmise de mass-media internaţională şi care au afectat grav imaginea României. Al doilea proiect de lege cu acelaşi obiect a fost respins de Senat în februarie 2014, după exprimarea punctului de vedere negativ al Guvernului Ponta.

Al doilea pas al premeditării a avut loc atunci când Ministerul Afacerilor Externe nu a comunicat din timp necesitatea completării unei declaraţii pe propria răspundere, obligatorie în condiţiile art. 44, alin. 5 al Legii nr. 370/2004, precum şi modelul acestei declaraţii. Pe pagina de web a MAE sau a Guvernului României nu se regăseşte modelul acestei declaraţii care putea fi completată din timp şi doar semnată odată cu exprimarea dreptului de vot. Modelul acestei declaraţii se regăseşte în HG nr. 709/2014 adoptată de Guvernul Ponta la data de 26 august 2014. Timp de mai bine de două luni nu s-a depus nici cel mai mic efort pentru a facilita completarea declaraţiei pe propria răspundere.

Al treilea pas al premeditării a fost adoptarea Ordinului ministrului afacerilor externe nr. 1839/2014 prin care au fost stabilite secţiile de votare din străinătate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 677 din data de 16 septembrie 2014. Pe baza acestui Ordin au fost organizate 294 de secţii de votare, acelaşi număr cu cel de la alegerile din 2009, cu diferenţa majoră că în 2014 s-au organizat puţine secţii de vot unde comunitatea românească este mai numeroasă şi mai multe secţii de vot acolo unde această comunitate este mai redusă numeric.

Al patrulea pas a fost punerea în aplicare a împiedicării exercitării dreptului la vot al cetăţenilor români. Momentul decisiv al acestui plan premeditat în cele mai mici amănunte a fost cel al închiderii secţiilor de votare, ora 21,00. Legea nr. 370/2004 prevede la art. 46/alin. 2 că alegătorii care se găsesc la această oră în secţia de vot pot să îşi exercite dreptul de vot. La ora 21,00 toate secţiile de vot din afara graniţelor României au fost închise, deşi preşedinţii acestora aveau posibilitatea să invite pe toţi cei care doreau să-şi exercite dreptul de vot în incinta misiunii diplomatice unde se desfăşura votarea. BEC a precizat foarte clar, în opoziţie cu punctul de vedere oficial al MAE, că alegătorii care se aflau în secţia de vot la ora închiderii urnelor puteau fi lăsaţi să voteze.

Liviu Dragnea şi Titus Corlăţean au minţit atunci când au afirmat că MAE nu are atribuţii în procesul electoral. Legea nr. 370/2004 contrazice flagrant afirmaţiile lor.

Este necesară o anchetă a instituţiilor abilitate pentru a stabili responsabilităţile penale care le revin celor patru personaje cheie în împiedicarea dreptului de vot al românilor din străinătate: Victor Ponta, Liviu Dragnea, Titus Corlăţean şi Bogdan Stanoevici. Ultimii doi, în calitate de membri ai Guvernului, trebuie să-şi înainteze urgent demisia pentru a asigura desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral în turul doi de scrutin al alegerilorprezidenţiale.

O analiza de Radu Carp, secretar executiv ACL

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.