Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD, ALDE și USR au votat pentru înființarea unui liceu maghiar, PNL și PMP au ieșit din sală: DNA are un dosar pe același subiect

alba24.ro
elevi liceu

Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor a dat, miercuri, raport de admitere pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, ca unitate de învăţământ preuniversitar, cu predare în limba maghiară.

Au fost înregistrate 18 voturi "pentru" şi o abţinere. Voturile au fost date de PSD, ALDE, UDMR şi USR.

Citește și: Gigi Becali se lasă de afaceri: Pe ce se va concentra și cum va câștiga milionarul foarte mulți bani

Deputaţii PNL şi PMP au părăsit sala de şedinţe înainte de vot, invocând prezenţa la votul final din plenul Camerei Deputaţilor.

Raportul a fost aprobat cu un amendament propus de deputata USR, Lavinia Cosma, potrivit căruia proiectul legislativ iniţiat de parlamentarii UDMR să nu afecteze interesele elevilor de la Colegiul Unirea, spaţiul unde va funcţiona Liceul Teologic.

Citește și: Oana Roman dă cărțile pe față: Cât de gravă este situația financiară a mamei sale

Propunerea are ca obiect de reglementare înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, ca unitate de învăţământ preuniversitar, cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, prin divizarea parţială a Liceului "Bolyai Farkas" din Târgu Mureş.

Potrivit proiectului, liceul dobândeşte şi păstrează personalitatea juridică, prin derogare de la prevederile art.19 alin.(1) lit.a din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Şcoala cuprinde clase de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, filiera teoretică fiind organizată pe profilurile umanist şi real, iar cea vocaţională pe profilul teologic, specializarea cultul romano-catolic.

Citește și: ŞOC pe piaţa românească: Ultima companie din acest domeniu a intrat în FALIMENT – mii de oameni riscă să rămână fără loc de muncă

Deputatul UDMR, Odon Szabo, vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ, a declarat că această propunere legislativă soluţionează o problemă la nivel local, "care s-a prelungit foarte mult, şi în momentul de faţă este singura soluţie ca dreptul constituţional al elevilor şi copiilor să fie pus în practică, să aibă o şcoală confesională romano-catolică la Târgu Mureş".

Deputatul PMP, Robert Turcescu, a susţinut că acest proiect nu avea ce căuta pe ordinea de zi a comisiei.

Citește și: Ofertă imensă! El va deveni cel mai bine plătit antrenor român

"Este o şedinţă intempestivă, faceţi un troc politic, un joc periculos. Până şi MEN încearcă să se spele pe mâini, spunând că este nevoie de o derogare de la lege. Consiliul Economic şi Social avizează nefavorabil proiectul de act normativ. Pe de altă parte, vă atrag atenţia asupra tensiunilor unor asemenea proiecte de lege. Nu există nicio urgenţă, suntem la mijlocul anului şcolar", a precizat Turcescu, care a părăsit sala de şedinţe, cedându-i locul colegului său, deputatul Marius Paşcan.

Marius Paşcan a afirmat că înfiinţarea acestui liceu teologic este nelegală.

Citește și: Curtea de Justiție a UE, verdict pentru UBER: Cum a reacționat gigantul

"Astăzi s-a încercat să fie scoase clasele româneşti din acest liceu teologic înfiinţat nelegal, ca să rămână doar cu această dedicaţie etnică exclusivistă şi cu această specializare. Puneţi-vă în situaţia târg-mureşenilor şi a mureşenilor cărora le vârâţi pe gât la o presiune şi la un troc politic inadmisibil această vânzare care reprezintă o trădare a intereselor naţionale", a susţinut deputatul.

Potrivit acestuia, expunerea de motive a proiectului iniţiat de parlamentarii UDMR este "mincinoasă şi eronată".

Citește și: Criminala de la metrou a recidivat! Ce a făcut Magdalena Șerban în închisoare

"În expunerea de motive, UDMR, iniţiatorul proiectului, spune că 15,3% dintre absolvenţii clasei a VIII-a, care au studiat în limba maghiară, nu au posibilitatea să-şi continue studiile în cadrul unui liceu cu aceeaşi limbă de predare. Este mincinos şi eronat şi vă spun din datele pe care ni le-a comunicat oficial Inspectoratul Şcolar chiar săptămâna aceasta. Pentru profilul teologic au fost, pentru anul şcolar 2017 - 2018, doar şapte opţiuni în tot liceul teologic şi cu această specializare", a precizat Paşcan.

Acesta a adăugat că nu se justifică înfiinţarea acestui liceu prin lipsa populaţiei şcolare de confesiune romano-catolică - sub 3%.

Citește și: Un cunoscut hipermarket se ÎNCHIDE! Proprietarii vor pune lacătul, DEFINITIV, pe magazin, în ianuarie 2018! Ce se va întâmpla cu angajații săi

"De asemenea, au fost aprobate la nivelul judeţului Mureş 53 de clase de început de ciclu liceal secţie maghiară, din care s-au realizat 49. Adică nu au fost suficienţi copii să le ocupe, li s-a dat mai mult decât puteau să aibă elevi înscrişi. Din propunerile planului de şcolarizare de anul trecut, din 1.464 de elevi maghiari la nivelul judeţului doar 1.200 şi-au exprimat opţiunea de a continua studiile liceale. Nu există spaţiu unde doreşte să se înfiinţeze Liceul Teoretic Romano-Catolic, este spaţiul în care astăzi funcţionează Colegiul Naţional Unirea, unul dintre cele mai prestigioase colegii naţionale din centrul ţării. Prin amendamentele formulate de către iniţiatori se desfiinţează de drept Colegiul Naţional Unirea. Numeroase clase de limbă maghiară sunt sub efectiv, adică au sub 15 elevi. Nerespectarea procedurilor de înfiinţare şi acreditare prin solicitarea unor multiple derogări de la lege şi de la metodologia de fundamentare şi organizare devine un subiect discutabil", a susţinut Paşcan.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat.

Citește și: Revoluție pe piața imobiliară: Prima agenție din România care permite plata în Bitcoin .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.