Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD anunță că e EXCLUS să aplice o recomandare a Comisiei de la Veneția: 'Luăm presiunea pe care DNA a exercitat-o asupra judecătorilor și procurorilor'

PSD2

Preşedintele Comisiei speciale parlamentare pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat marţi că este "exclus" ca recomandarea Comisiei de la Veneţia care vizează înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie să fie "susţinută" sau "însuşită" de grupul parlamentar PSD.

"Marea majoritate a observaţiilor Comisiei de la Veneţia au fost preluate în Ordonanţa 90 (OUG 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie) şi în Ordonanţa 92 (OUG nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei). Am spus că este exclus ca acea recomandare care vizează înfiinţarea Secţiei speciale să fie susţinută sau să fie însuşită de grupul parlamentar PSD. Unul din marile câştiguri a acestor trei legi este tocmai înfiinţarea acestei secţii specializate, pentru a lua presiunea care s-a exercitat în ultima perioadă de către DNA asupra judecătorilor şi procurorilor, prin faptul că au existat peste 50% dintre judecătorii şi procurorii din România, s-a demonstrat statistic - avem 3.000 de dosare, avem 6.000 de magistraţi - că au avut dosare", a precizat Iordache după dezbaterea generală pe cele două ordonanţe.

Citește și: Schimbare radicală! Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare – Milioane de oameni, vizați!

Cât priveşte posibila abrogare a amendamentului care vizează pensionarea magistraţilor cu numai 20 de ani vechime, Florin Iordache a menţionat că grupul parlamentar PSD nu ia în calcul acest lucru, subliniind că această propunere a venit din partea CSM, scrie agerpres.ro.

"Noi nu o luăm în calcul (n.r. - abrogarea), PSD-ul mă refer. Discutăm mâine cu argumente şi din partea colegilor. (...) Acest amendament ne-a venit din partea CSM-ului. Eu am solicitat explicit CSM-ului să ne precizeze dacă există o posibilitate ca prin acest amendament care a fost introdus în lege să se pensioneze un număr mare de magistraţi. Tocmai de aceea, scopul Ordonanţei 92 a fost acela că acest articol să nu intre în vigoare odată cu legea, CSM-ul va face propria evaluare şi dacă la anul, când am dat termen, 31 decembrie 2019, CSM-ul va constata că nu există un pericol pentru sistemul judiciar, adică nu se vor pensiona un număr mare de judecători sau procurori...", a punctat Iordache.

Citește și: Vești bune pentru toți șoferii! Ce lege importantă a modificat Camera Deputaților

Întrebat dacă PSD va sprijini un amendament prin care este posibilă revocarea unui magistrat pe baza reputaţiei acestuia, Florin Iordache a spus că trebuie o discuţie "aplicată" pe această propunere, "fără patimă".

"Să vedem, trebuie o discuţie aplicată, fără patimă, trebuie să avem în primul rând extras factorul politic. Adică dacă sistemul judiciar este coordonat de către CSM - eu am mare încredere în CSM, pentru că practic judecătorii şi procurorii din România şi-au trimis cei mai buni reprezentanţi în CSM, fie că discutăm de secţia de procurori, fie că discutăm de secţia de judecători - şi de aceea să extragem factorul politic din aceste dezbateri, astfel încât CSM-ul să fie, potrivit Constituţiei, şi garantul independenţei, dar şi cel care clarifică problemele din sistem", a mai precizat Iordache.

Citește și: Cine e jurnalista costaricană care a anunțat dezastrul pentru Elena Udrea – Mega-investigația în care a fost implicată

În cadrul dezbaterilor generale pe cele două ordonanţe, deputatul liberal Ioan Cupşa a subliniat că în ceea ce priveşte Ordonanţa 90/2018, "legea să fie una de respingere", iar pentru Ordonanţa 92/2018, "legea să fie una de aprobare, cu modificarea textului normativ astfel încât să fie înlăturate textele pe care noi le considerăm neconstituţionale, precum şi cele pe care noi le considerăm inoportune".

La rândul său, senatorul USR, Edward Dircă, a susţinut că "faptul că CCR analizează legalitatea unui text de lege nu înseamnă că este şi oportun, pentru că în caz contrar, am transforma CCR într-un legiuitor".

Citește și: Vești interesante! Țara care este obligată să recupereze taxele datorate de Biserică

"În ceea ce priveşte această secţie specială, nu avem un studiu de impact, nu ştim de ce este necesară şi nu ştim de ce este necesar ca ea să acţioneze ca o unealtă în mâna ministrului Justiţiei (...). Propuneri de modificare şi de punere în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, or dumneavoastră ne spuneţi categoric că refuzaţi din capul locului să puneţi în aplicare una dintre recomandări. Fie facem un simulacru, la fel cum am făcut şi în trecut în cadrul acestei comisii, motiv pentru care trebuie să ne întâlnim şi să ne reîntâlnim timp de doi ani în cadrul acestei comisii, fie le punem în acord, fie nu le mai punem", a susţinut Dircă.

Vicepreşedintele comisiei, deputatul UDMR, Marton Arpad, a criticat cele două ordonanţe de urgenţă care modifică un proiect de lege adoptat de Parlament şi a solicitat prezenţa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în Parlament "să-şi spună punctul de vedere".

Citește și: Salariile Olgutei! Ce români s-au trezit cu sumele modificate

"Reafirm că nu mi se pare corect, indiferent cine este ministru, care guvernare este, ca după ce Parlamentul adoptă un proiect de lege, să vină cu o ordonanţă de urgenţă prin care să modifice acel proiect, mai ales în domeniul Justiţiei. (...) Rolul ministrului este să fie aici, mai ales în astfel de situaţii, să-şi spună punctul de vedere şi să încerce să convingă majoritatea deputaţilor şi senatorilor aşa cum domnia sa crede că e bine. Asta este menirea unui ministru", a punctat Arpad.

Preşedintele Comisiei speciale parlamentare pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a menţionat că, întrucât grupurile parlamentare, asociaţiilor profesionale, Parchetul General, DIICOT, DNA au depus multe amendamente, au fost amânate dezbaterile pe fiecare articol în parte.

Citește și: Salarii imense oferite de Lia Olguţa Vasilescu! Cine are peste 5.000 de lei

"Am făcut astăzi decât dezbaterea generală pe aceste două ordonanţe, urmând ca mâine, tocmai pentru a nu trece tacit cele două ordonanţe 90 şi 92, să fie discutate. În cazul acestor două ordonanţe, Camera decizională este Senatul. Deci, vor intra săptămâna viitoare în dezbatere în Camera Deputaţilor, urmând apoi în dezbaterea Senatului", a adăugat Iordache.

Citește și: Un milionar român și-a vândut afacerea! Ce mega-tranzacție a încheiat și cu cine .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.